*Nettavisen* Nyheter.

Håpet svinner for gruvearbeiderne i Tyrkia

VARSLER STREIK: Tyrkias største fagforening varsler streik i protest mot gruveulykken. Demonstrasjon i Ankara 14, mai gjorde det nødvendig å tilkalle opprørspoliti. Foto: Adem Altan (Afp)

Håpet om overlevende svinner - fagforening varsler streik

– Vi vil prøve å redde dem som fortsatt sitter fast én etter én, men det er ikke mer håp. Det er over for dem, sa en gruvearbeider som onsdag deltok i redningsarbeidet.

Også mange av de pårørende som er samlet utenfor kullgruva ved byen Soma, har gradvis mistet håpet.

– Alle er døde, sa en mann til VGs reportere da de besøkte stedet.

274 mennesker er så langt bekreftet omkommet, men dødstallet kan komme til å stige betraktelig. 787 mennesker skal ha vært under bakken da ulykken skjedde, og ifølge selskapet som driver gruva, er nærmere 450 hentet ut.

Ifølge BBC er ingen blitt reddet ut av gruva i live siden onsdag morgen.

Når ikke bunn

Ulykken skjedde da en eksplosjon ble utløst og det brøt ut brann i gruva tirsdag. Årsaken er blitt antatt å være en transformator som eksploderte.

Den ødelagte transformatoren er blitt funnet, ifølge legen Erdem Bakin, som har deltatt i redningsarbeidet. Han forteller at nærmere 80 arbeidere som befant seg mellom transformatoren og utgangen av gruva, overlevde.

– Men de som befant seg lenger inn, ble tatt av brannen og er alle døde, sier Bakin til nyhetsbyrået AFP.

Han forteller at redningsmannskapene har vært nødt til å stanse om lag hundre meter fra bunnen av gruvesjakten.

– Det her umulig å gå helt ned på grunn av risikoen for å bli kvalt av gass.

– Trenger et mirakel

Flertallet av de omkomne døde som følge av kullosforgiftning. En alternativ teori om årsaken til ulykken går ut på at det oppsto varmeutvikling i et kullag som ikke var i bruk. Dette førte til at kullos ble spredt gjennom gruvegangene.

– Det er ventilasjon i sjaktene, men kullos dreper i løpet av tre til fem minutter, sier Mehmet Torun, som sitter i styret i en tyrkisk organisasjon for gruveingeniører.

Fortsatt er det mulig at det kan finnes luftlommer i gruva hvor noen har overlevd. Men dette regnes ikke lenger som særlig sannsynlig.

– Så sant vi ikke opplever et mirakel, kan vi ikke lenger regne med at noen blir hentet ut i live, sa Torun onsdag.

Nesten et døgn etter ulykken brant det fortsatt nede i gruva.

Demonstrasjon

Både tyrkiske myndigheter og selskapet som eier gruva, kritiseres for ikke å ha gjort nok for å ivareta arbeidernes sikkerhet.

Onsdag var det demonstrasjoner flere steder i Tyrkia. Og landets største fagorganisasjon varsler streik torsdag i protest mot ulykken.

– De som fremmer en politikk basert på privatiseringer og som truer arbeidernes liv for å redusere kostnader, har skylden for massakren i Soma. De må stilles til ansvar, heter det i en uttalelse fra fagorganisasjonen KESK, som har om lag 240.000 medlemmer.

Gruveselskapet Soma Komur avviser anklagene om sviktende sikkerhetsrutiner og peker på at gruva ble inspisert så sent som i midten av mars. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag