RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håpet svinner for klatre-ess

Sist oppdatert:
En av verdens beste klatrere har ikke gitt lyd fra seg på flere dager under et forsøk på en vinterbestigning av Makalu.

Eksperter bedømmer sjansen til å finne ham i live som svært små.

- Det er ikke grunn til å være særlig optimist, sier væreksperten Yann Giezendanner til Le Figaro.

Franskmannen Jean Christophe Lafaille har vært på elleve av verdens fjorten topper over 8.000 meter. Han forsøker nå å klatre det tolvte solo. Makalu er verdens femte høyeste fjell, der toppen rager 8.463 meter over havet – som en av Mount Everests nærmeste naboer.

Lafaille forlot Base Camp sist tirsdag for å starte toppforsøket. Åtte av de andre 8.000 meterne er besteget vinterstid, og Lafaille håper å bli førstemann på Makalu i vintersesongen.

Stille
Men ingen har hørt noe som helst fra franskmannen torsdag. Da snakket han med sin kone, Katia, på satellitt-telefon. Jean Christophe var da i 7.600 meters høyde, og planla da å starte toppstøtet natt til fredag.

- Jeg har bedt om assistanse fra helikopter og fly for a se etter ham, sier hans kone og manager, Katia Lafaille til AFP.

Det er meningen at et fly skal se etter Lafailles telt i dag.

- Hvis teltet fortsatt er der betyr det at Jean Christophe kan ha falt i en bresprekk, ett eller annet sted mellom hans siste leir og toppen, rapporterer hjemmeteamet hans på hjemmesiden.

Etter planen skulle han da være tilbake i Base Camp lørdag.

Ifølge Katia Lafaille så hadde han lite batterier igjen på telefonen. Hun håper, ifølge mounteverest.net, at batterimangel er årsaken til den manglende kontakten med mannen.

Det er meldt dårlig vær i området nå, med 26 kuldegrader og en vindstyrke på 18 meter i sekundet. Det gir en kuldefaktor på rundt 45 kuldegrader.

Teknisk vanskelig

I fjor klarter Jean Christophe Lafaille Shisapangma (8.027 moh), tidlig i desember. Men den bestigningen er ikke godtatt av det internasjonale klatremiljøet, siden man der går ut fra kalenderen. Vinteren regnes der mellom vinterjevndøgn og vårjevndøgn (30 desember- 20. mars).

Makalu er teknisk mer komplisert enn for eksempel Mount Everest. Nordmannen Sven Gangdal besteg fjellet på vårparten for to år siden. Han sa da at han var overrasket over de tekniske vanskelighetene på toppdagen. Gangdal estimerte vanskelighetene til 4+ på klatreskalaen.

Sven Gangdal er for øvrig er bror av Jon Gangdal som ledet en vellykket norsk ekspedisjon til Mount Everst i fjor.

Makalu betyr «den store svarte».

Blidene er hentet med tillatelse fra Jean Christophe Lafailles hjemmeside.

Disse fjellene er over 8000 meter:

 1. Mount Everest 8.850 meter
 2. K2 (Mount Goodwin Austen) 8.611 meter
 3. Kangchenjunga 8.598 meter
 4. Lhotse 8.511 meter
 5. Makalu 8.463 meter
 6. Cho Oyu 8.201 meter
 7. Dhaulagiri 8.167 meter
 8. Manaslu 8.163 meter
 9. Nanga Parbat 8.125 meter
 10. Annapurna 8.091 meter
 11. Gasherbrum I 8.068 meter
 12. Broad Peak 8.047 meter
 13. Gasherbrum II 8.035 meter
 14. Shisapangma 8.027 meter

Mount Everest, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu og Annapurna er lokalisert i Himalaya på grensen mellom Nepal og Kina. Shisapangma ligger i samme område – men i sin helhet i Kina. Kangchenjunga ligger også i Himalaya - men lenger øst. Nanga Parbat er også en del av Himalaya – men i den vestlige delen – i Pakistan. De fire siste ligger i Karakoram på grensen mellom Pakistan og Kina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere