RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håpløs kamp

Sist oppdatert:
Jakten på skjulte kontoer i norske selskaper er en håpløs kamp. Det skriver iMarkedet.no i en kommentar
Den siste tiden har Dagens Næringsliv drevet nærmest en heksejakt på teleselskapet Ventelo. Pressmiddelet avisen har brukt er at Forsvaret og Politiet står på selskapets kundeliste.

Hvordan kan Forsvaret og Politiet være kunde av et selskap, når man ikke vet hvem eieren er? Kanskje det står kriminelle elementer på eiersiden i Ventelo, ser ut til å være arbeidstesen.

Ventelo har selv mye av skylden for at Dagens Næringsliv har presset selskapet så langt. Selskapets pressepolitikk har i flere år vært å ikke svare pressen. Da får man mange ganger den typen utslag som den siste tidens artikkelserier.

Men, når man løfter dette opp til en kamp mot skjule eiere i norske AS’er, melder vi pass. Dette er en helt håpløs jobb.

En liten realitetssjekk viser at utenlandske fond og eiere dominerer listene til alle de største norske børsnoterte selskapene. Det gjelder i aller høyeste grad Ventelos konkurrent Telenor.

Hvem som skjuler seg bak disse kontoene igjen, er det i de fleste tilfellene svært vanskelig å finne ut av. Man kan irritere seg over at eierne til et selskap er skjulte som man vil, men norsk finanspraksis har absolutt ingen innvirkning på dette systemet.

Staten har til og med gitt støtte til selskaper som har omtrent samme eierstruktur som Ventelo. Spillselskapet Funcom har Stelt Holding N.V.som storaksjonær, men likevel fikk Funcom 1,6 millioner kroner fra Norsk Filmfond for å utvikle et spill. Er dét riktig?

Vi tror at de norske reguleringsmyndighetene må bare bite i det sure eplet. Det er umulig å finne alle de skjulte eierne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere