RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Håpløst posisjonert for oppgang

Sist oppdatert:
Norske livselskaper var håpløst posisjonert foran oppturen i aksjemarkedet i vår, og har trolig gått glipp av solid oppgang i store deler av andre kvartal
Statistikk fra Kredittilsynet viser at norske livselskaper reduserte aksjeandelen av forvaltningskapitalen drastisk fra andre kvartal 2002 til og med første kvartal i år.

Grunnet kravet om at livselskapene må holde et visst nivå på den såkalte bufferkapitalen, tvinges de til å vekte seg ned i aksjer i et sterkt fallende aksjemarked, slik man hadde i fjor høst.

Dette gikk utover alle de største, norske livselskapene. KLP var den av de største aktørene som ble tvunget lengst ned.

Mens aksjebeholdning av forvaltningskapitalen lå på 19,35 prosent ved utgangen av første kvartal 2002, var den nede i 7,22 prosent ved utgangen av første kvartal i år.

Har hengt etter på vei opp

Utviklingen signaliserer klart at norske livselskaper ikke hadde ryggrad til å tåle nedgangen i aksjemarkedet som startet på sensommeren i fjor og dermed var svært dårlig posisjonert for den påfølgende oppgangen fra mars i år.

Tallene for andre kvartal foreligger først senere i august, men det er grunn til å tro at livselskapene har brukt tid på igjen å vekte seg opp i aksjer. Dermed har man trolig gått glipp av store deler av verdistigningen i andre kvartal.

- Jeg tror livselskapene har gjort det, sier Caspar Holter i Pensjon og Finans til iMarkedet.

Siden begynnelsen av mars har Hovedindeksen ved Oslo Børs steget 47 prosent, mens MSCI World Index er opp snaut 25 prosent målt i dollar.

Livselskapene bruker tid på å vekte seg opp igjen i aksjer, men Holter tror Storebrand og Vital har vært ganske raske.

Gjensidige Nor og KLP mistenker han imidlertid for å ha vært litt tregere.

Gir ekstra fart på børsen

At institusjonelle investorer har vektet seg opp i aksjer utover våren og sommeren har trolig gitt et ekstra dytt til Oslo Børs i sommer, nettopp fordi eksempelvis livselskaper bruker tid på å vekte seg opp.

Sjefstrateg Kim Evjenth i Alfred Berg sa til iMarkedet før helgen at børsene kan få ytterligere stimulans utover høsten ved at livselskaper og lignende investorer vekter opp aksjeandelen i sine porteføljer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere