*Nettavisen* Nyheter.

Har 11 flere enn Jens

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Derfor smiler Siv Jensen så bredt.

10.06.09 10:21

Tre måneder før valget er det et klart borgerlig flertall blant velgerne.

Alt om Valg 09 får du her!

Morna, Jens!
Siv Jensen og resten av de borgerlige partilederne kan vifte med 11 flere mandater enn Jens Stoltenbergs rødgrønne koalisjon.

Les også: Partiprogrammet på Twitter

Det viser junimålingen som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

De borgerlige partiene ligger an til å få 96 mandater på Stortinget til høsten. Det er 14 flere enn for fire år siden og 11 mer enn det som trengs for å få flertall i den norske nasjonalforsamlingen.

De rødgrønne risikerer å tape 12 mandater, sammenlignet med valgresultatet i 2005.

Rødt på tinget
To representanter fra partiet Rødt vil riktignok rette opp situasjonen litt, men det er fortsatt langt igjen til flertall.

Det er bare små endringer på partibarometeret den siste måneden. Ap har nå en oppslutning på 29,4 prosent, mens Frp ligger hakk i hæl med 28,1 prosent. Høyre må nøye seg med beskjedne 13,6 prosent.

Senterpartiet går fram 1,4 prosentpoeng og har nå en oppslutning på 5,7 prosent. På den annen side går Venstre tilbake med to prosentpoeng og får nå 6,7. Disse to endringene må betegnes som korrigeringer av åpenbare feilutslag i den forrige målingen.

På vandring
Siden valget i 2005 har mange av velgerne vandret til andre partier. Bakgrunnstallene fra Opinion viser at hver fjerde SV-velger har gått til Ap, mens hver femte Høyre-velger har gått til Fremskrittspartiet. Frp har størst stabilitet blant tidligere velgere. 85 prosent av dem som stemte på Frp i 2005 holder fast ved partiet til Siv Jensen.

Det er også verdt å merke seg at Frp scorer høyest blant dem som ikke stemte ved sist stortingsvalg. På den annen side er det Ap som har flest tidligere velgere på gjerdet.

Siv Jensen brukte talen sin på Frp-landsmøtet til et frieri overfor kvinnelige velgere. Det er forståelig når man ser at partiet scorer ti prosentpoeng bedre hos menn enn kvinner.

Annonsebilag