Betelgeuse i stjernebildet Orion er en av himmelens klare stjerner. Den er nemlig relativt nærme Jorden – astromonomisk målestokk – bare 490 lysår. I tillegg er den en såkalt rød kjempe, med en diameter omkring 290 ganger større enn solens.

Men Betelgeuse er i siste fase av livet, og har den siste tiden krympet bemerkelsesverdig mye, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en e-post til Nettavisen.

- Dette kan være et tegn på at den snart vil eksplodere som en supernova. I så fall får et av de mest spektakulære himmelfenomenene i moderne tid, sier Ødegaard.

Midt på dagen
Ifølge den snakkesalige astrofysikeren vil stjernen i flere måneder kunne sees fra jorden selv midt på dagen.

- Stjerner er stort sett så langt unna at de selv i store teleskoper kun fremstår som prikker. Men forbløffende detaljerte bilder som viser hvordan Betelgeuse blåser av seg stoff er nå presentert, forteller Ødegaard.

Få år igjen
Ifølge Ødegaard har Betelgeuse krympet mer enn 15 prosent siden 1994.

- De observerte endringene er så store og raske at Betelgeuse kan ha kommet helt til såkalt neon-brenning. Det betyr i tilfelle at stjernen bare vil har 3,5-5 år igjen å leve før den eksploderer som en supernova. En slik eksplosjon vil i tilfelle bli et av de mest spektakulære himmelfenomenene i moderne tid. Det trengs imidlertid mer observasjoner for å avklare hva som vil skje de neste årene, skriver Ødegaard på sin side bangirommet.no.

Siden stjernen er490 lysår unna, har den trolig allerede eksplodert, og lyset fra eksplosjon er på vei mot oss fra rommet.

Det er bare å se opp!