*Nettavisen* Nyheter.

Har Andy Schleck en «slakter» i seg?

FJELLENGELEN: Myten om Charly Gaul vedvarer og hjemsøker Andy Schleck idet han står foran en brattere baken enn noen gang. Foto: (Scanpix)

I så fall er det på tide å finne han fram.

08.12.12 06:36

I dag – 8. desember 2012 – ville avdøde Charly Gaul fylt 80 år. Men dagen som markerer minnet til Tour de France-legenden fra Luxembourg, sammenfaller dessverre med en vanskelig periode for hans fjerne arvtaker, Andy Schleck, en annen fantastisk klatrer med opphav i den lille, men stolte sykkelnasjonen.

Og felles nasjonalitet og lysende klatreegenskaper er kanskje det eneste disse to syklistene har til felles. For der hvor Gaul viste urokkelig vinnervilje med å skinne under ufyselige værforhold, er Schlecks motivasjon ofte blitt gjenstad for betenkeligheter når motgangen melder seg. Begge står oppført som Tour de France-vinnere. Gaul var slakteren som ble en «engel i fjellene». Blir Schleck husket som naturtalentet som fikk tourtittelen i posten?

I kontrast til sitt sorgfulle ansiktsuttrykk, som Gaul alltid bar med seg, skildret L’Equipes Philippe Brunel en innbitt og uforsonlig rytter, som ikke bare konkurrerte mot sine opponenter, men også mot seg selv. De gangene Gaul lyste opp fjellsiden med ekstraordinær kapasitet, rømte han ikke bare fra et jagende hovedfelt, men også fra sine egne undertrykkende demoner, sin egen spartanske og deprimerende opprinnelse i Luxembourg. Dette var hans motivasjon. Han måtte vinne.

Gauls Tour de France-seier i 1958 er en distinkt påminnelse om akkurat det. Kunstene fra slakteriet kom til syne da han nedsablet forhåndsfavoritten Rafael Geminiani på etappen til Aix-les-Bains. Under en apokalyptisk himmel og gjennomvåt til beinet, gikk Gaul alene over fem fjelltopper i Chartreuse Massif-området. Han krysset mållinjen, som nesten var vasket bort i striregnet, 15 minutter foran ledende Geminiani. Touren var Gauls.

I dag, fjernt fra etterkrigstidens melankolske optimisme, hviler Luxembourgs ære som sykkelnasjon på Andy Schlecks skuldre. Men i motsetning til Gaul, er livet som syklist et selvpålagt valg for Schleck. Alternativet var ikke lange dager på slakteriet eller tunge løft ute på jordet, men kanskje en bedagelig middelklassetilværelse typer som Gaul hadde ansett som luksus. I likhet med mange av sine konkurrenter fra sportens gullalder på 1950-tallet, var det økonomisk nødvendighet som tvang Gaul opp på sykkelsetet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

SYKKELFAMILEN: Foto: Tim de Waele

Og selv om Andy, sammen med sin bror Frank, er ektefødte syklister som kommer fra en vaskeekte sykkelfamilie, er det likevel flere - deriblant hans tidligere sjef Bjarne Riis – som er tvilende til rytterens mentale styrke. Hans store, naturgitte talent er udiskutabelt. Mindre opplagt er Schlecks genuine vinnermentalitet. Foran neste sesong er håpet for RadioShack-kapteinen at motgang ofte er den beste utdannelse.

For som regel synger fuglene etter regnet, og for familien Schleck har det virkelig plasket ned i sesongen 2012. En alvorlig skade i bekkenet satte Andy ut av spill for årets Tour de France. Dit dro derimot storebror Frank, bare for å bli kastet hodestups ut igjen, etter å ha avlagt en positiv dopingprøve for et vanndrivende preparat.

Idet dopingsaken til Frank forblir uavklart, setter Andy sammen en ny og mer ekstensiv rittplan som skal gi den perfekte oppbygning til neste års tour. Med rekordtidlig sesongstart kan lillebror slå tilbake i en mer klatrepreget jubileums utgave neste sommer. Men bare hvis han finner «slakteren» i seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.