- Kampfly er en av mange ting som står på ønskelisten over tyngre og mer avanserte våpensystemer ukrainerne har ønsket seg, sier Geir Hågen Karlsen til Nettavisen.
Han er oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets Høyskole og kommenterer utspillet fra Slovakia om at de er villige til å donere kampfly til Ukraina.
Sovjetiske fly
Både Ukraina og Nato-landet Slovakia bruker kampfly av typen MiG-29, utviklet og tatt i bruk mens Sovjetunionen fortsatt eksisterte. Det er viktig for at Ukraina raskest mulig skal kunne ta flyene i bruk.
- Flyene er bygd på 70- og 80-tallet, jeg vet ikke hva slags våpen de er utstyrt med, men sannsynligvis kan ukrainerne ta de i bruk etter kun noen dager eller uker med tilvenning og trening, sier Lars Peder Haga til Nettavisen. Han er førsteamanuensis ved Luftkrigsskolen og er spesialist på russisk luftmakt og militærmakt, doktrine og operasjoner.

Overrasker med hyllest av norske myndigheter: - Ikke tilfeldig
Ifølge Haga er det per 13. april bevist at Ukraina har fått skutt ned åtte jagerfly og seks jagerbombefly.
- Hvis de nå får flere fly fra Slovakia vil det bremse opp tapet av kampkraft. I tillegg til at flyene deres har blitt skutt ned, er det også stor slitasje på kampfly. Når man har fløyet så og så lenge trenger de omfattende vedlikehold, noe som kan ta måneder å gjennomføre, sier Haga til Nettavisen.
Ifølge ham ser det ut til at ukrainerne ikke har flydd på lange tokt under invasjonen.
- Det er vanskelig å få gode tall på det, men ut fra det jeg har sett virker det som om de har flydd på korte tokt i nærheten av der flyene holder til. Da blir det ikke så mange timer i luften, sier Haga.

I 2008 stod russiske styrker utenfor hovedstaden: - Vi vet at vi er neste land på Putins liste
Han sier det ser ut til at ukrainerne så langt i krigen har lyktes godt med å hindre russerne i å få full kontroll over luftrommet med kombinasjonen av kampfly og bakkebasert luftvern.
- Russerne har flere ganger sagt at de har eliminert det ukrainske luftforsvaret, men det ser ut til at de fortsatt forsvarer seg godt, sier Haga.

Skal ha satt en dato for seier: - Har store utfordringer
Massiv støtte
- Nå har ukrainerne akkurat fått et langtrekkende luftvernsystem fra Slovakia. Det er et system som de har brukt tidligere og som det er lett for dem å ta i bruk, sier Geir Hågen Karlsen.
Ukraina har vært klare på at de ønsker seg tyngre våpen, som artilleri, stridsvogner og kampfly.
- Nå ser det ut til at det er under diskusjon, sier Karlsen til Nettavisen.
Han sier kampen om kontroll i luftrommet er svært viktig når det er krig.

Orban stilte spørsmål om massakren i Butsja - får kontant svar fra Ukraina
- Det har vist seg at det ukrainske luftvernet har klart å holde russerne unna mange steder. Hvis de får mer langtrekkende luftvern og kampfly kan de til og med gå på offensiven og angripe russiske styrker, men det er avhengig av flere forhold, sier oberstløytnant Karlsen.
Ifølge ham kan det også være en utfordring at flyplassene til Ukraina kan beskytes av russiske kryssermissiler.
- Enten fra Svartehavet eller fra russiske bombefly. Disse missilene har rekkevidde på flere hundre, kanskje tusenvis av kilometer, da er Ukraina avhengig av å ha et luftvern som kan skyte med missilene. Ukraina trenger mer enn bare tilførsel av kampfly, sier Karlsen og legger til:
- Slovakia er villig til å gi bort kampflyene sine fordi de selv har inngått en avtale med USA om kjøp av F16-fly fra 2024. For at de skal gi bort sine nåværende fly forutsetter slovakene at de har et alternativ fram til da. Enten ved at de får F16-flyene tidligere eller at Nato sikrer Slovakisk luftrom.

Ukrainas utenriksminister er krystallklar: - Dette trenger vi nå
Det er ikke usannsynlig at en slik avtale kan inngås ifølge Karlsen, for da Ukraina mottok luftvernsystem fra Slovakia fikk slovakene et amerikansk luftvern fra USA.
Tidligere har Polen også tilbudt seg å gi bort sine jagerfly av samme type som Slovakia har, men denne avtalen ble det aldri noe av. Hvis det nå løser seg og slovakiske kampfly sendes til Ukraina kan det være takket være Russlands grusomheter og Ukrainas evne til å vise disse fram.

Den russiske taktikken overrasker: - Vi klør oss i hodet
- Jo verre russiske overgrep Vesten får se, jo større er viljen til å gi mer avanserte og tyngre våpen til Ukraina. Det er helt åpenbart at de er klar over dette. Det tar lang tid før sanksjonene har noe å si for krigens gang, i dag er det våpen som gjelder, og da spesielt eks-Sovjetiske våpen Ukraina selv har erfaring med og som de kan bruke med en gang, sier Karlsen.
