*Nettavisen* Nyheter.

Har begynt massevaksinering

Foto: Anders Røeggen (Nettavisen)

Men denne uken gjelder tilbudet bare for bydelens minste barn.

09.11.09 22:31

TØYEN (Nettavisen): Bare mens Nettavisen var på besøk ved vaksinasjonssenteret på Tøyen i Oslo, var det mange som måtte snu i døren. Flere hadde misforstått informasjonen fra bydel Gamle Oslo og trodde det nå var fritt fram for alle som ville vaksinere seg.

Les også: Svineinfluensa: Du kan være i høyrisikogruppen

Rolig på venterommet
- Vi har tidligere uttalt at vi «håper å kunne tilby» vaksiner til den generelle befolkningen. Dette er blitt hengende igjen, men vi følger sentrale føringer og begynner med de minste først. Denne uken er det bydelsbarn fra seks måneder og under skolealder som får tilbudet, sier bydelsoverlege Trude Arnesen til Nettavisen.

Mandag ettermiddag var det veldig rolig på vaksinasjonssenteret. Ifølge Arnesen var det rundt 300 mennesker innom for å få vaksine mot «svineinfluensa» den første dagen flere enn risikogruppene fikk vaksine. På det meste har det vært mellom 30 og 40 som oppholdt seg på venterommet.

I tillegg til de som er i risikogruppen ble det mandag åpnet for at de under tre år kunne få vaksinen. Fra onsdag gjelder tilbudet alle førskolebarn i bydelen.

Nesten ikke kø
Bydelen har med unntak av åpningsdagen 2. november unngått de lange køene.

- Ingen har stått i kø ute siden tirsdagen etter at vi åpnet, konstaterer bydelsoverlegen.

En gang rundt midten av november vil vaksinen være tilgjengelig for hele befolkningen. Da venter Arnesen at det igjen blir kø utenfor vaksinasjonssenteret.

- Alle kommer den første dagen, så min oppfordring er at folk venter til dag to og tre.

Skolebarna neste
Ellers kan Arnesen opplyse at bydelen planlegger å vaksinere innbyggerne trinnvis i aldersbestemte grupper, så raskt vaksinelageret tillater det. Snart er det barn i grunnskolen som står for tur og så åpnes det for vaksinering av ungdom opp til 20 år.

I tillegg åpner bydelen for å hjelpe folk i risikogruppene og de som ellers er tilbudt vaksinen selv om de er bosatt i en annen bydel. Blir det tomt for vaksine et sted er det fortsatt mulig for hovedstadens innbyggere å få vaksinen.

- Er det tomt i andre bydeler, får de tatt den her. Vi er én by, presiserer Arnesen.

Hamstrer Tamiflu
Og mens nordmenn flest venter på vaksine, hamstre vi influensamedisinen Tamiflu. 95.000 pakker har blitt solgt på fire dager, etter at det ble reseptfritt å kjøpe medisinen mandag.

- Beregninger fra helsemyndighetene antyder at 330.000 nordmenn kan ha fått svineinfluensa hittil. Dette anslaget er økt med 150.000 personer sist uke, opplyser informasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.