Har bodd fire uker på badet

Foto: Caroline Bartos Huseby (Bygdeposten)

Helsetilsynet i brev til Modum kommune: - Én uke er maks.

05.03.10 10:14

MODUM: (Bygdeposten): Helsetilsynet slår fast at Modum maksimalt kan ha folk boende på badet i én uke av gangen. Men Kaare Kulbeck Hovde (95) har bodd på badet i fire uker, skriver Bygdeposten.

Helsetilsynet i Buskerud skriver i et brev til Modum kommune at de selv tok tak i saken om Reidun Caspersen (86), som fikk plass på badet på Modumheimen, etter oppslag i media. Det var Bygdeposten som brakte den første saken om Reiduns opphold på badet lørdag 20. februar.

LES OGSÅ: Moren mistet avlastningsplass

«Opphold på bad i kun et begrenset tidsrom må være akseptabelt, og ikke for mer enn maksimalt én uke. Det vises her til at det må anses som ekstra belastende å måtte forflytte seg ut og inn av arealer man er tildelt av hensyn til andre», heter det i brevet fra Helsetilsynet.

Videre mener Helsetilsynet «at arealet man er tildelt i tillegg oppleves som klamt og fuktig må kunne oppfattes som uhygienisk og helsemessig ugunstig».

Bodd på badet en måned
Kaare Kulbeck Hovde (95) sitter på gangen på Modumheimen. Aller helst vil han legge seg litt. Han er sliten etter å ha sittet i en stol lenge.

LES OGSÅ: Reidun (86) bor på badet

Men han kan ikke legge seg nedpå. Klokka er snart 12 tirsdag denne uken, og sengen hans står fortsatt på gangen utenfor badet sammen med toalettbordet.

Her har Kaare bodd siden 3. februar. I slutten av januar fikk han et vedtak på at han var innvilget et korttidsopphold, og at tid og sted for oppholdet skulle avklares senere.

Årsaken er at hjemmesykepleien har vurdert at det er uforsvarlig at han bor alene i huset sitt.

Begynner å bli sliten
- Han kjente seg heller ikke igjen hjemme, forteller søstrene Tone Hovde Saastad (63) og Klara Hovde Bye (54), som er niesene til Kaare.

LES OGSÅ: Fikk kun dusje hver 14. dag

De har fulgt med i Bygdepostens dekning av situasjonen i eldreomsorgen i kommunen, og har vegret seg for å ta kontakt med avisen. Men de synes ikke det er riktig at noen skal være plassert på badet, og opplever at onkelen begynner å bli sliten av det.

- Vi synes han er blitt deprimert og vi tror det mye skyldes at han ikke kan få lagt seg nedpå når han vil. Han er sliten, sier Tone.

Gjelder alle badeboende
Helsetilsynet anser Reidun-saken som avsluttet fordi hun nå har fått rom på Frydenberg, men forutsetter at kommunen tar dette til etterretning ved fremtidige tildelinger av plass.

- Gjelder dette bare nye som blir plassert på badet, og ikke de som allerede bor på bad?

- Det gjelder alle. Men vi vet jo ikke hvor mange som ligger der per i dag. Kommunen må også ta dette til etterretning hvis de har personer som har samme type tilbud per i dag, opplyser Ole-Bennie Johansen, seniorrådgiver ved Helsetilsynet i Buskerud

Ønsker enerom
Kaare hører dårlig og husker ikke så godt lenger. Men han vil gjerne ta seg en røyk, og søstrene hjelper han med å kle på seg.

- Skal dere oppover igjen nå, spør han. Søstrene bor nemlig på Sysle og Snarum, og Kaare har bodd på Snarum i all si tid.

Han vil, som så mange andre, helst hjem.

- Ordføreren og lederen for helse- og sosialutvalget kunne jo ta seg en tur og se hvordan det er her, sier Tone.

- Det virker som det har gått prestisje i saken, sier Klara.

Begge synes synd på pasienter som ikke har noen til å snakke for seg. De ønsker seg et enerom til onkelen, så han får privatliv og litt roligere omgivelser, hvor han kan ha blomster som han er så glad i og hvor han kan legge seg nedpå litt hvis han har lyst til det.

- De ansatte gjør en kjempejobb, men det er prioriteringene som er feil, mener de to.

Les også: Ledelsen: - Kjempeutfordring

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.