RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har bulkboblen sprukket?

Sist oppdatert:
Meglerhuset Smith Barney tør fortsatt ikke helt si at det har gått hull på det siste årets ratefest i bulkmarkedet, og mener juli vil bli kritisk for å kunne hevde det motsatte
- Tro det eller ei, det er fortsatt for tidlig å si (om bulkboblen har sprukket, red.anm) - inntil vi kan bevise at andre halvår 2005 oppgangen, dersom den kommer, vil være betydelig svakere en i andre halvår 2004, skriver Smith Barneys bulkanalytiker Charles de Trenck i en oppdatering på markedet for tørrlastskip.

de Trenck er meget usikker på om det momentumet som nå bygger seg opp i forkant av andre halvår vil være sterkt nok til å gi en oppgang i ratene på linje med den knallsterke utviklingen dette markedet opplevde i fjor. Da nådde bulkindeks på Baltic Exchange historisk toppnivåer.

- Juli kan bli kritisk, siden mange aksjer har unngått videre korreksjoner i forhold til det vi tror vil vise seg å være en falsk parallell til fjoråret, skriver Smith Barney.

de Trenck mener aksjeinvestorer bør spørre seg selv om hvorfor kursene ikke har falt mer tatt i betraktning den fortsatt fallende utviklingen for bulkindeksen.

Han viser til at bulkindeksen er halvert siden toppen i desember i fjor, og ratene for de store bulkskipene i capesize-segmentet er ned på nivåene fra høsten 2003.

Han mener utsiktene for ratene på kort sikt også peker i negative retning og viser til skipsmeglerhuset Howe Robinsons siste markedsrapport, hvor tonen er lavere aktivitet og oppbygging av ledig tonnasje.

Shippinganalytikeren mener at bulkboblen kan erklæres som sprukket dersom ratene ikke kommer seg opp igjen til 3.900-nivået i løpet av høsten, det betyr en oppgang på 40 prosent fra dagens nivåer.

de Trenck mener at dersom ikke rekylen i ratene kommer til høsten med nødvendig styrke, vil marginpresset begynne å melde seg og fallende skipsverdier vil kunne begynne å bli et tema.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere