RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har byttet til dress og slips

Sist oppdatert:
Polfarer Rune Gjeldnes begynner å få kulden ut av kroppen. Nå går tiden med til foredrag og boklansering.

De siste par årene har Rune tilbrakt det meste av tiden på snø og is. Først på Grønland for å spille inn TV-serien om kappløpet mellom Scott og Amundsen, og så tre måneder og 4804 km tvers over Antarktis.

New York
Han reiser fortsatt, men nå er ekspedisjonsutstyret byttet ut med dress og slips. Denne uken var han i New York for å holde foredrag på Explorers Club.

- New York sosieteten ble fullstendig hypnotisert av historien hans, skriver Thor-Arne Englund på det norske generalkonsulatets nettsider.

Vannvidd
Rune fortalte om stillheten, noe av det vanskeligste å forholde seg til alene i Antarktis.

- Her i New York blir sansene våre overstimulert, mens det er total stillhet der nede. Stillheten og den visuelle monotonien er nydelig i starten, men det driver deg etter hvert til vannvidd.

Han snakket også om miljøutfordringene, som er spesielt synlige i polområdene.

- Isen smelter raskt, noe som gjør det ekstremt vanskelig å krysse breene, de er fulle av sprekker. Faller du nedi så, vel, la oss si det sånn at da er ekspedisjonen over.

Ikke for hvem som helst
Explorers Club ble stiftet i 1904, og er en idealistisk organisasjon som skal arbeide for å fremme forskning og utforskertrang.

Klubben er ikke åpen for hvem som helst. På nettsidene sine skriver klubben at du må ha fått «skitt på fingrene» i forskningens tjeneste dersom det skal være noen vits i å søke medlemskap.

Dersom du ikke er kvalifisert kan du bli såkalt Friend. Da kan du høre på foredragene, og besøke biblioteket og kartsamlingen.

Rune er Fellow, æresmedlem, i Explorers Club.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere