Har Creative reddet fiasko-høyttalere?

Forrige versjon sendte vi tilbake med bekymringsmelding. Er etterfølgeren bedre?

Lyd til datamaskiner er ingen enkel oppgave. Høyttalerne skal gjerne være små, veie lite, være diskrete og superbillige. Og så skal de selvsagt gi lyd på nivå med et langt dyrere Hi-Fi-anlegg.

Det sier seg selv at dette ikke er utpreget enkelt å få til.

Creative er de som bør få det til
Men om det er et selskap som burde være i stand til å få til noe flott på datalydfroten så er det Creative – selskapet som bygget seg opp på sine berømte SoundBlaster-lydkort, utkonkurrerte iPod på funksjoner, lydkvalitet og pris i mange år og som tok over den gamle storheten Camebridge SoundWorks.

Dessverre har det likevel ikke blitt slik at Creative virkelig har lyst opp med superkvalitet. Jeg husker tilbake med glede da jeg for første gangen hørte et Creative 4.1-system med bitte små høyttalere som gav overraskende god lyd, men der åpenbart subwoofere gjorde hovedjobben.

Har skuffet stort før
Forrige gang jeg testet Gigaworks T40, så sendte jeg de tilbake til produsenten med en liten bekymringsmelding om at testeksemplaret måtte være ødelagt. Lyden var skremmende dårlig, og terningkast 1 lyste i øynene mine hvis dette var et eksemplar som var i orden.

Den gang hørte jeg ingenting mer fra Creative, men leste senere en norsk test der de samme høyttalerne ble slaktet herifra og til evigheten. Så enten var testeksemplaret ødelagt, og testeren hadde fått det samme som meg, ellers så må man bare trekke konklusjonen om at Creative ikke helt har fått svingen på produktet.

Stor spenning før test av etterfølger
Det var derfor med stor spenning jeg mottok Gigaworks T40 Series II til testing. Var dette stereohøytalerne (2.0) som skulle gjenopprette Creatives ære i PC-høyttalermarkedet?

Til min store glede oppdaget jeg at pakken høyttalerne kom i vær skikkelig tung, og i lydverdenen er det et generelt kvalitetstegn.

Tyngden lå feil sted
Skuffelsen var enorm da jeg kom hjem og fant ut at det som virkelig var tungt i den esken var den eksterne strømforsyningen, ikke selve høyttalerne. Forventningene falt dermed umiddelbart mange hakk.

Lydkvaliteten slo meg umiddelbart som helt midt på treet når volumet var lavt til moderat, selv om det var alvorlige mangler på bass i bunn. U2s nye album hørtes helt akseptabelt ut på lavt volum ved siden av nettsurfing.

Skuffende når volumet gikk opp
Men selv min samboer rynket på nesen da volumet gikk over halvparten av maksimalt volum – og dette er en dame som med glede hører på iPod med de medfølgende øreproppene. Høyttalerne begynte å slite kraftig, og vrenging og skurring var påfallende - og det var spesielt ille på musikk med mye bass.

Da jeg fyrte opp Burnout Paradise var umiddelbart beskjeden klar om at hodetelefonene skulle plugges i. Om det var høyttalerns skyld, eller lyden fra spillet, er noe uklart – men kombinasjonen var nok sannsynligvis problemet.

Som en hodetelefonkabelforlenger fungerte høyttalerne forøvrig helt strålende - eller en såkalt høyttalerhodetelefonkabelforlenger.

Greit produkt, men legg på noen hundrelapper
Men for å trekke en konklusjon så er ikke høyttalerne fra Creative dårlige til litt lav musikkspilling, og til å se videoer på YouTube og lignende. Til dette gjør høyttalerne en helt akseptabel jobb til en overkommelig, men litt stiv pris.

Men samtidig er det ikke til å komme unna at Logitechs fantastiske Z-Cinema-høyttalere nå på nett koster under 1500 kroner. Det betyr at de er 3-400 kroner dyrere, og gir et hav bedre lyd. Og i tillegg får du med en skikkelig fjernkontroll, og de har ikke minst et integrert lydkort som gjør at du slipper støyen fra integrerte lydkort med analog kabel.

Jeg vet hva jeg hadde valgt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.