RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Frank Optun Smedegaard (Scanpix)

Har ødelagt for over en halv milliard

Sist oppdatert:
Kostnadene etter uværet Dagmar fortsetter å stige.

Hittil har forsikringsselskapene fått inn 9.200 skademeldinger med samlede krav på 552 millioner kroner.

Stor pågang

- Det er fortsatt stor pågang av skademeldinger etter uværet, og vi venter at det vil stige ytterligere i løpet av neste uke, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO) til NTB. FNO administrerer Norsk Naturskadepool.

Erstatningskravene etter Dagmar er dermed over dobbelt så høye som etter Berit, som FNO anslår at ødela for totalt 275 millioner kroner.

FNO har beregnet en gjennomsnittsverdi på 60.000 kroner per skademelding. Det er fortsatt for tidlig å anslå hvor mye de samlede skadene etter uværet vil beløpe seg til.

2011 blir likevel ikke noe rekordår når det gjelder erstatningsutbetalinger etter naturskader. Etter orkanen i 1992 beløp skadene seg til to milliarder kroner.

- Det som er spesielt nå, er at vi har fått mange store hendelser i år. I 1992 var det nyttårsorkanen, mens i 1995 var det flommen, sier Osland.

Fortsatt uten fasttelefon

Over 2.500 kunder var fredag ettermiddag fortsatt uten fasttelefon og i underkant av 2.000 uten internett etter uværet Dagmars herjinger.

- Det kan ta tid før alt er tilbake til normalt, informasjonsrådgiver Elisabeth Aarsæther i Post- og teletilsynet til NTB.

Fortsatt er 2.660 kunder uten fasttelefon, 1.839 er uten internett og 92 basestasjoner for mobiltelefon er på landsbasis ute av drift.

- Det går riktige veien, men det er fortsatt mange som er uten telefon, internett og mobil, sier informasjonsrådgiver i Post- og teletilsynet, Elisabeth Aarsæther til NTB.

Kraftsituasjonen er i stadig bedring, noe som gjør at basestasjoner som har vært ute av drift, igjen tas i bruk, opplyser Post- og teletilsynet.

- De stedene der strømbrudd er problemet, for eksempel ved basestasjonene, vil det ordne seg så snart strømmen er tilbake. Andre steder er det skader som må repareres, og dette kan ta tid, sier Aarsæther, som ikke ser bort fra at noen kan måtte gå det nye året i møte uten både fasttelefon, mobil og internett.

Kommunene Aurland og Stryn i Sogn og Fjordane, og Volda og Ørsta på Sunnmøre er hardest rammet.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere