RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BINDER INN MAGEN: Det finnes en rekke produkter som er designet for å hjelpe til med å støtte magen og midjepartiet etter fødselen, og som skal gi deg figuren raskere tilbake.
BINDER INN MAGEN: Det finnes en rekke produkter som er designet for å hjelpe til med å støtte magen og midjepartiet etter fødselen, og som skal gi deg figuren raskere tilbake. Foto: Bellybandit.com

Har dette noen hensikt?

Sist oppdatert:
- Det lages mange ting man ikke trenger, som noen tjener penger på, mener jordmor om å binde opp magen etter fødsel.

(SIDE2): Konseptet med å binde inn mager og hofter etter en fødsel er ikke noe nytt, og har vært en skikk i flere kulturer i mange århundrer.

På 70-tallet var det en kjent ting blant kvinner i Norge som var redde for figuren.

Mer vanlig i utlandet

Dette med magewraps kan gjøres på flere måter, det kan innebære et korsett, et støttebelte, et magebelte, og noen bruker også stoffremser. Hovedpoenget er at man strammer inn mageparti, hofter, eller begge deler.

JORDMOR Kjersti Irgens tror kroppen fint klarer å ordne dette selv.

- Det eneste jeg vet er at jeg har sett at det er mer vanlig i utlandet, at kvinner binder opp magen, men utover det vet jeg ikke hvor utbredt det er i Norge. Jeg har ikke vært i kontakt med noen som gjør det. Erfaringsmessig eller forskningsmessig har jeg ingen holdepunkter for å si at dette fungerer, selv om det brukes i større grad i utlandet, sier jordmor Kjersti Irgens til Side2.

Hun legger til at den første gangen hun i det hele tatt hørte om dette var i forbindelse med Fotballfrues fødebag.

- Jeg vet at kvinner i enkelte kulturer bruker slike belter eller sjal for å stramme inn magen etter fødselen, men jeg er litt fortvilet over kroppsfikseringen. Jeg synes det er leit at magen på død og liv skal bort så kjapt. Kroppen trenger tid, sa hun.

Caroline Berg Eriksen og ektemannen Lars-Kristian Eriksen, som driver bloggen Fotballfrue, opplyser til Side2 at beltet derimot ikke ble brukt fordi det ikke var behov.

Bukmusklene deler seg

Det finnes en rekke produkter som er designet for å hjelpe til med å støtte magen og midjepartiet etter fødselen, og som skal gi deg figuren raskere tilbake.

Huden utvider seg under en graviditeten, og for noen kan denne huden i etterkant av fødselen føles ut som en tom pose, og det tar tid før magen blir normal igjen.

Under graviditeten vil de rette bukmusklene også dele seg, og etter fødsel tar det tid før disse møtes igjen. I denne perioden vil man kunne kjenne et «hull» i magen. Det er derfor ingen vits i å trene situps før «hullet» er borte – som regel etter seks uker. Har man tatt keisersnitt, bør man vente enda lenger. I tillegg bruker livmoren tid på å trekke seg sammen igjen. Etter en fødsel er livmoren på størrelse med en håndball.

Les mer:- Dette er ikke noe å strebe etter

Noen mener at å binde inn magen er svært effektivt med tanke på å bli stammere raskere, mens kritikerne mener at det hele dreier seg om en illusjon, og at kroppen er i stand til å ordne dette selv - med litt hjelp av trening og sunt kosthold.

Skeptisk

Irgens er skeptisk.

- Hovedpoenget er at kroppen ordner dette fint selv. Livmor trekker seg normal sammen til pre-gravid størrelse etter rundt 12 dager. Bukhinne og magemuskler trenger litt tid. For noen går dette raskt, men for andre tar det tid, det er store individuelle forskjeller, sier hun, og legger til:

- Det lages mange ting man ikke trenger, som noen tjener penger på.

- Kan det være skadelig?

- Nei, men jeg tror det kan være ubehagelig. Det kommer an på hvor mye du strammer det inn. Dette er jo bare en støtte for noen mennesker, verken mer eller mindre, sier hun.

Trend i Hollywood

Blant annet i USA er dette en stor trend blant nybakte mødre, og ikke minst blant kjendisene. Blant annet har Kourtney Kardashian, Christina Applegate, Holy Madison, Julie Bowen, Jewel og Ali Landry gått for det samme produktet som Fotballballfrue, den såkalte «Belly Bandit», for å komme raskt tilbake i form. Jessica Alba gikk for et annet type korsett.

KJENDISTREND: Julie Bowen og Kourtney Kardashian er blant kjendisene som har valgt å bruke en magewrap etter fødselen.

- Tvillingene ødela kroppen min. Seriøst. «Belly Bandit» fikk meg tilbake i mine «nesten skinny-jeans» på bare åtte uker, sier Bowen.

«Produktet er designet for å hjelpe til å støtte magen og midjepartiet etter fødselen og gi deg figuren tilbake raskere. Belly Bandit fungerer også som støtte under amming. Kan brukes fra dagen etter fødselen, og anbefalt tid å bruke den er 6–8 uker etter at barnet er født, men kan brukes lenger ved behov. Selv etter keisersnitt hjelper Belly Bandit kroppen å innhente seg raskere og gi en god støtte», heter det i produktbeskrivelsen. Her i Norge selges den for rundt 700 kroner.

Det finnes også lignende produkter som skal brukes under selve graviditeten.

Det er tydeligvis delte meninger om dette med å binde inn magen etter fødsel. Jay Goldberg, gynekolog og fødselslege i Beverly Hills, anbefaler dette for noen av sine pasienter.

- Vi har foreskrevet denne behandlingen lenge. De har tidligere blitt brukt etter mageplastikk, eller for de med ryggproblemer, men disse støttebeltene kan også hjelpe mødre med å få tilbake kroppsholdningen, gi støtte til kjernemuskulaturen, og det gir dem selvtilliten tilbake, sier han.

LA PRESS PÅ LIVMOREN: Den norske bloggeren Marianne Beate tror magebeltet hadde en effekt, men siden hun brukte det i forbindelse med sitt første barn kan hun ikke si det sikkert.

Han fraråder derimot nybakte mødre fra å tro at man ved hjelp av et støttebelte kan få kroppen sin tilbake på en uke, og anbefaler at mødre bruker den i fire til seks uker for best effekt.

- Imponert over hvor fort livmoren trakk seg sammen

Mammablogger Marianne Beate Gjerstad har selv testet «Belly Bandit», og mener at det hadde en viss effekt.

- Jeg begynte å bruke beltet dagen etter fødselen. Jordmor hadde allerede i forkant anbefalt meg å ligge mye på magen for å legge litt press på livmoren. Jeg følte ikke jeg hadde mye tid til å ligge på magen - det var i alle fall ikke en prioritet. Jeg ville bare sitte og titte på babyen. Jeg følte «Belly Bandit» gjorde samme nytten som å ligge på magen. Belly Bandit la lett press på livmoren som fikk den til å tømme seg raskere. Ved utreise fra sykehuset var jordmor imponert over hvor fort livmoren hadde trukket seg sammen.

Marianne brukte magebeltet i noen timer hver dag, og etter en uke syntes hun magen nesten var flat igjen.

- Magen så mer ut som den var oppblåst, enn som en gravidmage. Huden var fortsatt litt slakk, og det tok litt lenger tid før den trakk seg sammen. Beltet er ikke ubehagelig å bruke, men kan føles litt stivt når man sitter.

Hun ønsket å prøve «Belly Bandit» for å raskere få tilbake sin egen kropp, og for å forkorte renselse-perioden.

- Jeg tror jeg oppnådde dette med magebeltet, men jeg har jo aldri født før så det er vanskelig å si det sikkert.

Det finnes lite forskning som viser at det å binde inn magen, ved hjelp av korsett, støttebelter, magbelter eller bare stoffremser kan få kroppen raskere tilbake i form. Men det er et faktum at dette er en skikk i flere kulturer.

Om du ønsker å binde inn magen etter en fødsel, bør du huske på dette, ifølge BabyCenter.

Å binde inn magen kan:
- Være ukomfortabelt og noen ganger smertefullt
- Du kan få utslett
- Å legge press på livmoren kan få den til å blø
- Kan føre til komplikasjoner om du har hatt keisersnitt

Derfor bør du alltid snakke med legen din, før du tester ut dette.

- Den gravide kan få god veiledning hos jordmor gjennom svangerskapet slik at hun vet hva hun kan forvente, samt få kunnskapsbassert veiledning som er tilpasset den enkelte gravide.Gravide er som snøkrystaller- ikke en er lik en annen. Men alle like flotte!, sier Irgens.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere