*Nettavisen* Nyheter.

Har du blitt lurt?

20.000 nordmenn i kø for gratis gavekort.

26.02.09 09:28

(SIDE2): På kort tid har det blitt opprettet hundrevis av Facebook-grupper, som påstår at man kan få gratis gavekort fra H&M og Gina Tricot ved å samle poeng.

Man samler poeng ved å registrere seg som medlem på den svenske nettsiden Gratiskläder.se. Du kan deg opparbeide poeng ved å delta i kampanjer, undersøkelser eller rekruttere nye medlemmer. Poengene kan veksles inn i gavekort fra H&M og Gina Tricot.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Ikke noe samarbeid
Tilsynelatende ser det ut som tidenes nettkampanje fra H&M og Gina Tricot, men i motsetning til det mange tror er det ikke motegigantene som står bak kampanjen.

- H&M har ikke noe samarbeid med denne Facebook-gruppen eller med nettsiden gratiskläder.se. Vi ser alvorlig på den måten siden har brukt vår logo på. Det er ikke tillatt å bruke vårt varemerke eller logo uten vår tillatelse, forteller kommunikasjonsansvarlig i H&M, Thomas Andersson til Side2, men sier at hvem som helst kan kjøpe gavekort i H&M butikker.

- Hva kunden senere gjør med gavekortet når de har valgt å kjøpe det, er det ikke noe H&M kan styre over, forklarer han.

- Ser alvorlig på hendelsen
Kommunikasjonssjefen sier at H&M vil undersøke saken nærmere.

- Vi ser alvorlig på hendelser av dette slaget, og undersøker hver eneste hendelse for å kunne bestemme videre tiltak, sier han og oppfordrer alle kunder til å kontakte H&M om de er usikre på om de har et samarbeid med lignende sider.

Har ikke fått gavekort
Den norske Facebook-gruppen «Gratis gavekort på H&M og Gina Tricot!» har i løpet av få dager fått over 20.000 medlemmer.

Skaperen bak den mest populære gruppen, Nina Sletnes, har jobbet hardt for å samle poeng og hittil har hun og kjæresten utstående gavekort for 3.000 kroner. Problemet er derimot at Gratiskläder.se ikke har utstedt noen gavekort.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg ble disket på grunn av Facebook-gruppen. Gratiskläder.se påsto at det var utydelig at man måtte samle poeng for å oppnå gavekort. Så da fikk jeg kjæresten min til å opprette en bruker. Han fikk også mail om at han ble disket på grunn av gruppen, men noen minutter senere kom det en ny mail som sa at det bare var å opprette brukeren igjen så skulle han få poengene, gavekortene og linken tilbake, forteller Sletnes til Side2.

Men tross dette har det vist seg å være vanskelig for kjæresteparet å komme i kontakt med nettstedet.

- Gruppen ble altså godkjent, men poengene, gavekortene og linken har vi ikke sett noe til. Vi har flere ganger sendt mail til gratiskläder.se, uten å ha fått noen respons, forteller en tydelig irritert Sletnes.

Trodde kleskjedene var involvert
Sletnes var ikke klar over at H&M og Gina Tricot ikke var involvert i kampanjen, og hun vet ikke hva hun skal gjøre for å få gavekortene hun har rett på.

Kommunikasjonsrådgiver, Marius Myhrvold, i Colt Kommunikasjon, sier at denne saken kan både få et positivt og et negativt utfall for kleskjedene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- H&M og Gina Tricot er begge solide merkenavn. Så lenge Gratiskläder.se ikke villeder medlemmene til å tro at nettsiden har et samarbeid med kleskjedene så vil ikke nettkampanjen gjøre nevneverdig skade for H&M eller Gina Tricot, sier han til Side2.

Han mener derimot at logobruken på Facebook kan føre til at tilliten til motegigantenes blir svekket.

- Logoen til kleskjedene blir brukt som profilbilde på flere Facebook-grupper, og Facebook-medlemmene assosierer logo og Facebook-gruppe som samme avsender. Svekkes tilliten, vil Facebook-medlemmene koble GratisKläder.se med H&M og Gina Tricot. Holder den svenske nettsiden sine løfter til medlemmene vil H&M og Gina Tricot styrke sitt omdømme blant Facebook-gruppene i sosiale medier, forklarer han.

- Bruk sosial medier
Myhrvold mener at de sosiale mediene er viktig, og anbefaler H&M og Gina Tricot til å bruke disse kanalene mer aktivt.

- Mitt råd er at kleskjedene bør tilpasse seg trendene på nett og være aktiv i sosiale medier. Opprett en dialog med brukerne som både er positive og negative til kleskjedene. Belønning istedenfor fryktappeller. Alle parter tjener på å dele innhold, meninger, erfaringer og kunnskap med hverandre, avslutter han.

Det lykkes ikke Side2 å komme i kontakt med GratisKläder.se da hjemmesiden ser ut til å være nede.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.