*Nettavisen* Nyheter.

Har du blitt lurt?

Frister med goodiebag til en verdi av 500 kroner dersom du sender sms.

02.03.11 14:17

(SIDE2):Komiform123.com og goodiebag.no frister med gratis «godteposer» ved å sende en sms. Den skal ifølge nettsiden blant annet inneholde et skjerf, høretelefoner og diverse ansiktsmasker.

Det du egentlig gjør ved å sende meldingen er å melde deg på et treningsprogram på nett, til blodpris.

Det får du derimot ingen informasjon om og i en pressemelding advarer nå Forbrukerrådet godtroende nordmenn mot de pågående selgerne som egentlig lurer deg til å kjøpe et produkt du må si opp selv, uten å informere om det.

- Dette er bondefangeri og etter vår mening bør kundene kreve å få pengene tilbake. Dette er et klart brudd på markedsføringsloven, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos til Side2.

Fordi dette er noe som skjer i stort monn så har ikke Forbrukerrådet mulighet til å følge opp hvert enkelt tilfelle av lureri, men advarer nå nordmenn mot å la seg lure.

- Vi vil advare mot å sende sms til dette firmaet, sier Halsos.

Han kan opplyse om at firmaet også markedsfører seg på Facebook hvor de prøver å få folk til å verve venner. Der frister de også med en hvit iPhone.

- Dette er urimelig handelspraksis og er i strid med forbudet mot elektronisk markedsføring. At firmaet også lokker med goodiebag anses som negativt salg så her har kundene en god sak å gå videre med, mener Halsos.

Side2 opplevde selv pågående selgere utenfor STORO storsenter i Oslo. Slik lyder firmaets fremgangsmåte:

- Hei vil du ha en gratis goodiebag? Du trenger bare å sende en sms til dette nummeret så får du blant annet dette skjerfet jeg har på meg - og mye annet fint sendt hjem til deg.

Nye kunder verves ved å sende e-postadressen sin per sms til 2333. Dette nummeret eies av tjenesteleverandøren Aspiro. Først når Forbrukerrådet spør dem hvem som eier nummeret, dukker et norsk selskap opp. Nettsiden eies av et selskap registrert på middelhavsøya Malta, mens et firma i Oslo verver norske kunder.

Firmaet DUR Customer Services Norway står for salg og markedsføring av tjenesten. Dette selskapet er registrert i Brønnøysundregistrene, men nevnes ikke på Komiform123s hjemmesider.

- Våre selgere opplyser klart og tydelig at kundene melder seg på Komiform123-pakken som inneholder abonnementer på treningsprogrammene Primal Lifestyle og Tribal Endurance før man sender inn sms for påmelding. Etter påmelding mottar kunden en sms som gjentar vilkårene og prisinformasjonen, og kunden får ikke goodiebagen av selgeren før det er kontrollert at kunden har lest og forstått denne meldingen, sier daglig leder i DUR Customer Services Norway, Kristian Djuve til Side2.

Dette ble ikke opplyst om av den selgeren Side2 var i kontakt med og heller ikke til andre selgeren var i kontakt med.

- Jeg kan dessverre ikke kommentere Komiform123.com forøvrig, da det ikke er vi som leverer selve tjenesten, sier Djuve.

Fremgangsmåten beskrives av Forbrukerombudet som «grovt i strid med markedsføringsloven».

Går vi inn på nettsiden komiform123.com er det opplagt at intensjonen er å lure kunden.

«Test våre 2 tjenester og få en Goodiebag (verdi 500 kr) tilsendt hjem i posten»

- Bare ikke ost
Forbrukerrådet har fått tilgang til treningsprogrammet som er spekket med skrivefeil og uvante formuleringer.

Slik innledes første leksjon: «Har du tegnet deg opp for å nå en bedre helse, nå dine klare mål og få et bedre kosthold har du kommet til rett sted!».

Programmet skal for øvrig gi «Skuddsikre grunnlag».

Side2 har fått oversendt de ulike programmene fra Forbrukerrådet og det lukter humbug av alt sammen. Her er et utdrag fra kostholdsplanen:

«Lørdag og søndag

På disse dagene skal du holde deg til matkombineringsprinsippene, men du kan spise mer av alt. For eksempel, kanskje pannekaker på søndags morgen? Pannekaker med smeltet smørr og lønnesirup. Men ikke bacon. Hvis du spiser pannekaker, smør og lønnesirup er det et stivelse-måltid.

Hvis du vil ha pizza på lørdagskvelden, prøv å lage uten ost. Lag pizza-bunn, ta på tomatsaus, olivenolje, oliven, paprika, løk og alt annet - bare ikke ost »

Dyrt lureri
«Primal Lifestyle» er navnet på opplegget til komiform123. Det kan oversettes med apeliv. Akkurat hvilke primale øvelser som tilbys, holdes skjult. Først etter å ha akseptert en lang rekke betingelser, og ha sendt e-postadressen til et sms-nummer, får man tilgang til treningsprogrammet. Her binder man seg til to ulike abonnement.

- Primal Lifestyle koster 180 kroner per utgave, pluss et oppstartsgebyr på 200 kroner ved første belastning. Tribal Endurance koster 390 kroner annenhver måned, pluss 29 kroner i fakturagebyr.

Annonsebilag