*Nettavisen* Nyheter.

Har du bytterett i butikken?

Har du fått en gave du vil bytte, eller har du en vare du har kjøpt feil eller som har blitt ødelagt alt for fort? Her er hjelpen du trenger.

Hva kan du bytte?
Du kan ikke automatisk bytte alle varer, for bytteretten er ikke lovbestemt. Men mange butikker gir deg likevel lov til å bytte. Særlig gjelder det bøker, CD-er, klær og smykker. For at du skal kunne bytte må varen være uskadd og ubrukt. Det betyr blant annet at forseglingen ikke må være brutt på for eksempel CD-er. Ofte er det ingen bytterett på varer som undertøy og badetøy, fordi dette er vanskelig å selge videre etterpå.

Spør om det kan byttes
Det er lettere å bytte i store butikkjeder enn i små forretninger. Men prøv deg uansett! I en del tilfeller kan butikkmedarbeideren gjøre en vurdering som er til din fordel. Også i butikker der de avviser bytte bør du presentere saken din på en positiv måte, og forklare hvorfor du ønsker å bytte. Det som er viktig for butikken er at de kan selge varen videre, så sørg for å legge vekt på det. Kanskje de sier ja likevel?

Pengene tilbake eller tilgodelapp
Siden bytteretten ikke er lovbestemt, har butikkene heller ingen plikt til å gi deg pengene igjen når du bytter. De kan si at du må bytte inn i en annen vare eller motta en tilgodelapp. Dette kan være veldig irriterende hvis det er en butikk du handler sjelden i. Når du kjøper varen bør du spørre om du får pengene igjen ved bytte. Tilgodelappen skal vare i 3 år hvis det ikke avtales noe annet.

Vær rask med å bytte!
Det varierer hvor lang tid du kan vente med å bytte en vare. En del kjeder har faste frister på 8, 10 eller 14 dagers bytterett. Mange butikker er ikke så strenge på fristene når det gjelder bytte av julegaver, men det lønner seg likevel å bytte så snart du kan. Spar på kvitteringen slik at du lett kan bevise når varen er kjøpt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vanskelig å bytte salgsvarer
Det er viktig å vite at salgsvarer ofte ikke lar seg bytte. Derfor kan det være smart å unngå å gi bort salgsvarer, med mindre du er bombesikker på at gaven passer og faller i smak.

Lurt av TV-shop?
Hvis du kjøper en vare på en annen måte enn i vanlig butikk, da har du angrerett. Dette gjelder hvis du har kjøpt noe på Internett, ved døren hjemme, over telefon eller TV, på en messe, på postordre eller lignende. Da kan du ombestemme deg og sende varen i retur innen 14 dager etter at du har mottatt den. Her gjelder også regelen om at varen ikke må ha vært brukt. Et angreskjema skal være vedlagt når du mottar varen. Når du sender varen i retur, kan du i noen tilfeller få dekket returutgiftene. Les mer på om angrerett på Forbrukerportalen

Flere rettigheter ved feil og skade
Hvis en vare du har kjøpt har feil eller blir ødelagt alt for fort, har du rett til å få rettet på dette. Du kan få reparert varen, få byttet den i en ny eller få hevet kjøpet, dvs. få pengene tilbake. Hva du har rett til kommer an på hvor omfattende feilen eller skaden er. Men du har de samme rettighetene uansett om du kjøpte varen på salg eller til vanlig pris! Som regel må du klage innen 2 år etter at du kjøpte varen. Å klage på feil og mangler kalles reklamasjon. Les mer om reklamasjon på Forbrukerportalen.

Hjelp til å klage.

Der finner du en oversikt over rettighetene dine og så gir de deg hjelp til å skrive klagebrev når det gjelder problemer med:

- håndverkertjenester
- inkasso
- telefoni
- strøm
- pakkereiser

Sier butikken nei når du klager på en vare?
Får du ikke det du har krav på? Da kan du ringe Forbrukerrådet på telefon 815 58 200.

Relaterte lenker på ung.no
Når kan jeg bytte?
Når har jeg angrerett?
Få klagehjelp på nettet
Her kan du klage

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag