*Nettavisen* Nyheter.

Har du denne i veggen?

Foto: Dr. Gary D. Alpert, (Armed Forces Pest Management Boa)

Antall veggedyr øker etter forbud mot insektmiddel.

14.01.09 11:37

Veggedyr, kalt «bed bugs» på engelsk, er et ubudent husdyr som lever i vegger, sofaer og under sengen. Dyret lever av blod, og mennesket er hovedretten. Nå øker forekomsten av veggedyr i Norge.

- Problemet øker i omfang. Folk reiser mer og tar det med seg hjem, sier skadedyrtekniker Sam Vance i A1 ABS Skadedyrkontroll AS, til Nettavisen.

Ineffektive insektmidler
Et av de største problemene er at det mest effektive insektmiddelet ble forbudt i 2008.

- Stoffet klorpyrifos ble forbudt brukt til skadedyrbekjempelse gjennom et EU-direktiv, etter at industrien ikke leverte dokumentasjon for godkjennelse av stoffet, sier Christian Doms, prosjektleder i Statens forurensningstilsyn, til Nettavisen

Dette kan få store konsekvenser for utbredelsen av insektene. De er nemlig i ferd med å bli immune mot permetrin, det mest brukte alternativet.

- En undersøkelse i Danmark viste at langt de fleste veggedyrene var immune mot permetrin, sier Bjørn Arne Rukke, forsker i skadedyravdelingen i Folkehelseinstituttet, til Nettavisen.

Les mer fra Dittdyr.no:

Jakt reverserer evolusjonen

Se hvithaien fra innsiden

Gasskutt fryser ut dyrene

Sprer seg raskt
Omfattende forskning i USA, Storbritannia og Australia viser at forekomsten av veggedyr øker dramatisk.

- I New York økte antallet registrerte tilfeller av veggedyr fra 5 i 2002 til 6000 i 2007, fortsetter Rukke.

Han merker at pågangen til skadedyravdelingen øker.

- Det er ikke statistikk fra Norge på dette området, men antall henvendelser til oss synes å øke. Vi har begynt med statistikkregistrering fra 2007 og vil på sikt få oversikt over utviklingen av veggedyr, sier Bjørn Arne Rukke.

Undersøk grundig
Veggedyr suger blod om natten, og mennesker merker dette i ulik grad. Noen får store utslett og kløe.

- Man ikke skal få panikk og lete huset rundt dersom man ikke har grunn til å tro at man har fått veggedyr. Hvis man oppdager dem må man være systematisk og grundig både før og etter bekjempelsen. Hold området rent og fjern gjemmesteder, sier Rukke.

Man bør ikke slappe av etter en omgang med gift.

- Det er også særdeles viktig å undersøke at de er helt borte med etterkontroll, fortsetter Bjørn Arne Rukke.

Spor
Siden veggedyrene ofte hopper med i bagasjen er det umulig å gardere seg helt mot dem. Det finnes likevel forholdsregler man kan ta.

- Man bør være oppmerksom på dyr i bagasjen når man reiser, spesielt på steder der det overnatter mange mennesker på kort tid. Man kan se etter spor av veggedyr; for eksempel svarte flekker på sengerammen, som er blanding av ekskrementer og blod skilt ut av veggedyrene, avslutter Bjørn Arne Rukke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.