RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du en slik på loftet?

Foto: AP Photo / Bainbridge Auctioneers
Sist oppdatert:
Søskenparet arvet en gammel vase, men hadde ingen anelse om at den var verdt 413 millioner kroner.

En bror og en søster arvet et lite hus i London etter sin onkel. Under oppryddingen i dødsboet dukket det opp en gammel vase med fiskemotiv. Arvegodset kunne fort ha havnet på loppemarked, for søskenparet hadde ingen anelse om hva de hadde mellom hendene. Men da de kontaktet et auksjonshus, gikk det opp for dem at dette var en vase utenom det vanlige, skriver BBC News.

Fra Qing-dynastiet
Auksjonshuset Bainbridge kunne fortelle dem at dette var kinesisk porselen fra 1700-tallets Qing-dynasti og at de kunne regne med å få inntil 1,2 millioner pund for den (11,5 millioner kroner).

- Denne er ganske interessant
Vasen ble trolig laget for keiser Qianlong, som regjerte mellom 1735 og 1796, da Midtens rike hadde sin storhetstid. Peter Bainbridge i auksjonshuset forteller til BBC News at han som skulle taksere gjenstandene for den kommende auksjonen stoppet opp da han fikk se vasen og utbrøt: «Jeg har en følelse av at denne er ganske interessant».

Under selve auksjonen torsdag var stemningen elektrisk, ifølge Bainbridge. Det var kø av folk som ville se vasen.

35 ganger over prisantydning
Helen Porter fra auksjonshuset beskrev reaksjonen til søskenparet slik, da de fikk høre at vasen gikk under hammeren for 43 millioner pund eller 413 millioner kroner, altså 35 ganger over prisantydning:

- Søsteren måtte gå utenfor å trekke frisk luft.

Det var en privatperson som kjøpte vasen, og det antas at han kommer fra Kina. I tillegg til å betale 43 millioner pund for vasen, måtte vedkommende ut med 8,6 millioner pund i avgift til auksjonshuset. Totalsummen ble altså 472 millioner norske kroner.

Et mysterium
Ekspertene tror vasen forlot Kina en gang rundt 1860 og ble værende hos en engelsk familie på 1930-tallet, men det er ukjent hvordan den fant veien til søskenparets onkel i forstaden Pinner, et stykke vest for Wembley Stadium.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere