(Avisa Oslo/Nettavisen): Meteorologene melder opp mot 30 grader og strålende sol for Østlandet, hvis vi ser så langt fram som til 12. og 13. juni på Yr.no.

Nå kommer værspåerne likevel med en liten kalddusj, og ber folk regne med at for eksempel Oslo ikke blir fullstendig Syden med det aller første:

– Det er en tendens til at temperaturen øker utover i langtidsperioden. Vi har sett tidligere at når det nærmer seg, dras temperaturene litt ned – når det kjøres flere prognoser. Den som ligger ute på Yr nå kan være litt i overkant. Jeg tenker at vi kan ha litt is i magen og se hvor høyt det blir, innleder vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt overfor Avisa Oslo.

Les også: Mareritt for nordmenn i Spania: –⁠ Du ser ingen ende på det

Varmt

Det er ikke så lenge siden at det mot slutten av mai måned ble varslet sydentemperaturer I Oslo, uten at det helt slo til. Men kommende uke blir varm, det er meteorologen ganske så trygg på:

– Men det som virker sikkert er at temperaturen til uka stort sett vil ligge over 20 grader. Så er det spørsmål om hvor høyt over vi kommer. Det er muligens en gunstig oppbygging av høytrykk fra Sverige som gjør at vi kan få varm luft, og at det bidrar til temperaturøkning, sier Granan om Oslo-været.

Resten av landet

Det kan bli varmt flere steder på Østlandet fremover – ikke bare i Oslo. Både Lillehammer, Skien og Nesbyen spås en eller annen gang i løpet av de neste ti dagene å få oppleve 29 grader.

Les også: Brukte 400.000 på solceller – så kom sjokkbeskjeden

For resten av landet er ikke prognosene like elleville. Kristiansand ligger på rundt 3-4 grader kaldere enn Østlandet på langtidsvarselet, med 25 grader mandag 12. juni som høydepunktet.

Byen med solskinn og sommer i fleng, Bergen, har fått meldt 23 grader tirsdag 13. juni som makstemperatur. Et lyspunkt for bergenserne er likevel at det ikke er spådd en dråpe regn her de neste ti dagene.

Trondheim på sin side kan muligens få litt nedbør tirsdag, men ellers er det tørt også her. Trønderne har noen litt gufne dager foran seg, med makstemperaturer helt ned mot 11 grader mandag og tirsdag, men allerede lørdag kan det nytes en utepils på Solsiden, med 24 grader spådd.

For Bodø og Tromsø er det ikke fullstendig shortsvær helt enda, med henholdsvis 14 og 13 grader som det varmeste spådd de neste 10 dagene.