Har du godkjent dette, Kristin?

Foto: (Scanpix/Ringblad.no)

SV fremstiller Arbeiderpartiet som totalitære apekatter.

02.09.11 13:23

I Jevnaker skaper noen apestreker bølger i valgkampen.

I sin valgbrosjyre kaller Jevnaker SV Arbeiderpartiet for et totalitært parti, og krydrer brosjyren med bilde av tre aper som verken vil se, høre eller snakke.

Dermed er det ikke akkurat idyll som preger den rødgrønne leiren i Jevnaker ni dager før valget, skriver Ringblad.no. I SV sin valgbrosjyre får Ap så hatten passer.

- Jevnaker er preget av at Ap har hatt flertall i denne perioden. Mange har satt store spørsmål ved denne form for totalitært styre, heter det på baksiden av brosjyren som velgerne får i hånden.

- Bør beklage

SV har også krydret heftet med tre apekatter som verken vil se, høre og ikke snakke. Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen mener SV går langt over streken av hva som er akseptabelt i en valgkamp.

- Det er en veldig uheldig formulering og de burde beklage det, sier han og utdyper.

- Å kalle Ap for totalitært er uttalelser som er direkte skadelig for politikken. Politikere i et åpent demokrati bør være forsiktig med å kaste ut slike betegnelser. Litt overraskende at SV som regjeringsparti gjør dette. Her er det nok noen lokale folk som har sittet på bakrommet og hisset hverandre opp. Mitt råd er å slå opp i ordboka og se hva totalitært betyr, sier Aarebrot.

- Velgerne er dumme

Ifølge Kunnskapsforlagets ordbok er totalitært styre det samme som diktatur. Ordfører Hilde Brørby Fivelsdal fra Ap reagerer kraftig på ordbruken i brosjyren.

- Det SV egentlig sier her er at Jevnakers innbyggere er dumme, men det er jo de som har stemt på oss og ville at vi skulle få 56,5 prosents oppslutning. Velgerne ga oss et stort flertall. SV mener vel at de har tatt feil, sier Fivelsdal.

- Det virker ikke som tonen mellom de rødgrønne er så hjertelig?

- Det må du nesten spørre SV om, svarer hun.

- Synes du de bør beklage?

- Nå var dette helt nytt for meg, så jeg må nesten få ta det opp internt i partiet.

- Hvordan tolker du apekattene på baksiden?

- Jeg blir litt stum. Veldig overraskende at SV gjør dette, som jeg trodde var en samarbeidspartner.

- Kan det være et stikk til Ap i riksvei-saken?

- Det er helt fair å være uenig. Det SV nå gjør er å varsle omkamp. Det er det samme som å si at det ikke blir noen vei, avrunder ordføreren.

- Ja, kan dere samarbeide med et parti som vil ha omkamp?

- Jeg vil se valgresultatet før vi ser på hvem vi skal samarbeide med. Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen deres. Vi er tvert imot opptatt av samarbeid for å finne gode løsninger, sier ordføreren.

Vil ikke beklage

Bård Brørby (SV) vil ikke beklage sammenligningen med totalitært styre.

- Dette er gjort med en viss ironi og glimt i øyet. Vi mener ikke at Jevnaker er et diktatur eller at Arbeiderpartiet står for et totalitært styre. Dette er satt på spissen for å få fram budskapet vårt, sier Brørby som dermed ikke vil følge Frank Aarebrots oppfordring om å beklage.

- Jeg mener at det er uheldig for demokratiet at et parti har rent flertall og kan bestemme alt i kommunestyret. Dette gjelder uansett om det er et parti på høyre- eller venstresiden. Dersom det styrende partiet må ha støtte fra ett eller to partier til må de være åpne for andres innspill og det blir en mer åpen debatt, sier han. Brørby som selv sitter i opposisjon i denne perioden synes mange saker er ferdigtygde før de kommer til behandling i kommunestyret og at Arbeiderpartiet ikke har vært åpne nok for ideer fra andre partier.

- Vi ønsker å provosere litt og skape en debatt der folk blir bevisste på om de ønsker at et parti skal bestemme alt eller om flere partier skal være med å styre, legger han til. I SVs brosjyre er det også tegninger av tre apekatter, en som ikke vil se, en som ikke vil høre og en som ikke vil snakke.

Brørby mener at dette ikke er spesielt rettet mot Ap.

- Jeg kan forstå at folk kan tenke sånn, men meningen her at hvis man ikke vil se, høre eller snakke, blir det ingen god debatt, sier Brørby.

Les flere nyheter fra Ringerikes Blad her.

40292

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag