*Nettavisen* Nyheter.

Har du hørt om dette superbæret?

Foto: (Allover Press)

Disse røde, små bærene spås å bli noe av det hotteste innen supermat i 2014.

(SIDE2): De siste årene har vi blitt kjent med både gojibær, acaibær og morbær som alle omtales som superbær. I 2014 er det derimot bøffelbær som spås å bli det nye superbæret, skriver Daily Mail.

Lykopen

Ifølge en studie tidsskriftet Journal of Food Science er bærene stappfulle av antioksidanter, og særlig antioksidantet lykopen som blant annet er kjent for å redusere risikoen for kreft. Lykopen ødelegger frie radikaler i kroppen som kan skade cellene, og de bremser aldringsprosessen.

Bøffelbær er også kjent under navnet shepherdia. Bærene er føde for bjørner og noen slags larver, men de er også spiselige for mennesker. I USA og Canada brukes bærene til å lage både syltetøy og saus. De små, røde bærene har en sursøt smak og mange synes bøffelbær er litt bitre første gangen de smaker på dem.

Så gjenstår det å se om bøffelbærene finner veien til norske matbutikker i løpet av det kommende året.

SUPERFRØ: Amaranthfrø bidrar til å gjøre maten din mer næringsrik og sunn.
SUPERFRØ: Amaranthfrø bidrar til å gjøre maten din mer næringsrik og sunn.

Ny supermat

Hvert år kommer det nye produkter på markedet som hevder å være såkalt supermat og Side2 har tidligere blant annet skrevet om superfrøet amaranth. De næringsrike amaranthfrøene har et høyt innhold av protein, sunne fettsyrer og kostfiber.

Frøene inneholder flere viktige mineraler som kalsium, magnesium, jern, samt E- og flere B-vitaminer. De glutenfrie amaranthfrøene kan kokes hele eller poppes som popkorn. Bruk de i frokostblandinger, salater, snacks eller som topping på for eksempel desserter.Amaranthfrøene blir også malt til mel som kan heve næringsinnholdet i matlagingen din. Melet kan fint blandes med andre melsorter og du kan for eksempel bruke det i bakst, vafler, pannekaker og grøt.

Teff og freekeh er eksempler på to andre matvarer kostholdsekspertene tror vi vil høre mer om i 2014. Teff klassifiseres som en hirsesort og frøene males til mel som brukes til for eksempel flatbrød og søtt brød. Melet er glutenfritt og har et høyt innhold av blant annet fiber og jern.

Freekeh kan minne om bulgurhvete, men de grønne hvetekornene har en mer gressaktig smak. Produktet har et protein- og fiberinnhold i tillegg til at det inneholder viktige næringsstoffer som blant annet selen, kalium og magnesium.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.