RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du lov til dette?

Sist oppdatert:
Lyst til å hoppe i fallskjerm? Dykke? Fjellklatre? Her ser du hvilke muligheter du har, hva du har lov til og når!

(YEYE): Får du ikke nok ut av fotballen? Er håndball for lite fartsfylt? Og dansing litt for kjedelig? Ønsker du mer fart, spenning og moro? Da kan det hende at ekstremsport er noe for deg.

Ekstremsport kan gi deg et skikkelig kick, men det er også visse farer rundt det, derav navnet ekstremsport. Derfor er det også visse krav og aldersgrenser knyttet til de forskjellige aktivitetene.

Fallskjerm
Aldersgrense: 16 år

Er du glad i høyder, fart og frihet? Da kan fallskjerm være tingen for deg.

Det er tre krav til å kunne hoppe i fallskjerm i Norge: du må være 16 år, du må veie under 100 kg og du må være i normalt god helse. Er du under 18 år trenger du tillatelse fra foreldre eller foresatte.

Det kan være greit å prøve et tandemhopp før man melder seg på fallskjermkurs. Da hopper man sammen med en erfaren fallskjermhopper. Det eneste du trenger å gjøre først er å gjennomgå et 15 minutters kurs.

Pris: Et fallskjermkurs koster ca. 12 000 kroner, og når du er ferdig med kurset har du status som selvstendig hopper. Tar du et ukeskurs kan du hoppe etter bare fem dager.

Les mer om fallskjermhopping, og finn din nærmeste fallskjermklubb her:

Norges Luftsportsforbund

Klatring
Aldersgrense: 15 år (utendørs) eller 13 år (innendørs, «Bratt Kort»)

Er du en klatremus? Liker du natur, fjell, utsikt og utfordringer?

Klatring er både psykisk og fysisk utfordrende. Det er også trening, naturopplevelse, psykisk trening og problemløsning – alt på en gang. Det kan være utrolig hardt og til tider skummelt, men følelsen av å ha beseiret et fjell eller en fjellvegg er utrolig deilig. Og befriende.

Det finnes også innendørs klatrevegger hvis det virker drastisk å begi seg ut på digre fjell med en gang. For å kunne klatre her trenger man et «Bratt Kort». Dette får man ved å gjennomføre en «Bratt Kort» prøve. Her lærer man om klatrevett og sikkerhet, og de nødvendige tekniske tingene du trenger å vite. Er du under 13 år kan du likevel klatre med voksne.

Pris: Prisen på «Bratt Kort» ligger på ca. 300 kr.

Ønsker du å klatre utendørs, kan det være lurt å melde seg inn i en klatreklubb. Her blir det arrangert kurs i teknikk og sikkerhet. Her gjelder 15 års aldersgrense for grunnleggende kurs. Klatreklubbene arrangerer også videregående kurs.

Mer informasjon finner du her:

Norges Klatreforbund (NKF)

Rafting og padling
Aldersgrense: 12 år +

Liker du vann, bølger og fart?

Selv om det er 12 års aldersgrense på rafting i Norge, er det likevel høyere grense på noen av de vanskeligere strykene. Når det gjelder elvepadling varierer aldersgrensen på de forskjellige kursene. Likt som med rafting, så har noen elver med større vanskelighetsgrad høyere aldersgrense.

For mer informasjon, gå inn her:

Norges Padleforbund

Ta kontakt med en klubb nær deg

Dykking
Aldersgrense: 10/15 år

Nysgjerrig på livet under vann? Fisker, koraller og hai? Har du lyst til å føle deg vektløs?

Allerede som tiåring kan du prøve deg på å puste med tank under vann. Men for å kunne ta dykkesertifikat må du vente til du er blitt 15 år. I tillegg må du være komfortabel med å være under vann, og i god fysisk form.

I Norge finnes det to forskjellige skoler for å ta sportsdykkersertifikat, PADI og CMAS. PADI er den mest utberedte skolen, og er du på reise kan det være lettere å leie utstyr med PADI-sertifikat. CMAS tilbys ikke like mange steder. Det viktigste er å velge en skole der instruktørene er seriøse. Norges Dykkerforbund utdanner etter CMAS-systemet.

For begge systemene er det ulike grader man kan ta. Man begynner med å dykke 20 meter, og så tar man påbyggingskurs etter hvert. Man kan blant annet lære å vrakdykke, nattdykke, navigere under vann, dykke i ferskvann, dykke i huler og strøm.

Du kan også ta førstehjelpskurs for dykkere, og instruktørkurs.

Pris: Grunnkurs hos både PADI og CMAS koster mellom 1500-2500 kroner. Prisen varierer fra sted til sted, hvor mange som tar kurset, og om ABC-utstyr er inkludert i prisen. ABC-utstyr er dykkermaske, snorkel og svømmeføtter.

Les mer om PADI

Les mer om CMAS

Les mer på Norges Dykkerforbund (NDF) sin hjemmeside

Se NDF sin oversikt over dykkerklubber i Norge

Se oversikt over dykkerklubber i Norge

Seilflyging
Aldersgrense: 17 år

Lyst til å fly alene i et lydløst og motorløst fly, som seiler på vindene i opptil 300 kilometer i timen? Ja, det går an!

Du kan begynne på kurs allerede når du er 15 år, og består du alle prøvene kan du fly alene under tilsyn av en instruktør. Når du er 17 år kan du ta seilflysertifikat, og dermed fly helt alene.

Dette er et fly som seiler på vinden, og er det optimale vindforhold kan du fly flere hundre kilometer uten å mellomlande.

Som sagt, først må du ta et introduksjonskurs der man har en til fire flyginger med instruktør.

Pris: Mellom 2000-2500 kroner.

Deretter tar man Grunnkurs 1 (GK1), som fører til at du kan fly alene. Her må man ha gjennomsnittlig 35 lettinger for å fullføre kurset. Dette kan tas enten som et 14-dagers kurs, eller spres utover sesongen. Grunnkurs 2 (GK2) er andre del av kurset, og gir deg selve sertifikatet. Her må man ha minst 30 flytimer, der minst 15 må flys alene. Man må også bestå fem teoretiske eksamener.

Få mer informasjon om seilflyging

Informasjon om kurset

Les mer på Norsk luftsportsforbunds seilflyseksjon

Finn din nærmeste seilflyklubb her

Hanggliding og paragliding
Aldersgrense: 16 år

Hang- og paragliding er nokså lett å gjennomføre. Du slipper å leie eller kjøpe eget fly, det er billig utstyr og kurset tar kort tid.

Du kan fly i timesvis, og alt utstyret ditt får du plass til i en sekk.

Man må være 16 år for å kunne ta sertifikat, men da må man ha godkjennelse fra foreldre eller foresatte. Er du fylt 18 år gjør du som du vil. Noen klubber har egne ungdomsavdelinger, der man kan bli medlem når man er 15 år.

Pris: Et kurs kan koste oppunder 8000 kr, men dette varierer fra klubb til klubb. Noen tilbyr også ungdoms- og studentrabatt.

Et kurs tar som regel en drøy uke. Flere klubber tilbyr paraglidingskurs enn hangglidingskurs, men tid og pris er så å si det samme.

Les mer på Oslo paraglider klubb sin hjemmeside

Finn klubben som er nærmest deg her

Er du interessert i andre gale og halvgale aktiviteter, sjekk ut hjemmesiden til Ekstremsportsveko i Voss. Her får du en god oversikt over hva du kan skremme foreldrene dine med!

(Kilde: Ung.no)

Siste fra Yeye: Gå til forsiden her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere