Har du matallergi?

Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

- Mange går rundt med matintoleranse uten å være klar over det, sier ekspert.

16.08.10 08:53

(SIDE2): Du trenger ikke å ha et kjedelig og ensformig kosthold selv om du har matallergi.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Ta symptomene på alvor

- Flere går rundt uten å vite at de har matallergi eller matintoleranse og som ikke får en god løsning på problemet, kanskje fordi de ikke tenker plagene er knyttet til mat og kan bedres med kostholdsendring, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tina Hamelten til Side2. Hun hjelper mennesker som trenger hjelp til en kostholdsplan etter å ha fått ulike diagnoser innen for matallergi.

Matallergi kommer av at immunforsvaret reagerer mot proteiner i maten i maten.

- Reaksjonen kommer som regel raskt etter at maten er spist, og det er vanlig med mage-tarmsymptomer og hudreaksjoner, forteller Tina Hamelten.

Man kan også ha en forsinket allergisk reaksjon, og det kan gå en eller flere dager før symptomene kommer.

- Det kan ta lang tid å finne ut hvilke matvarer som eventuelt gir deg problemer. Utfordringen etter man har fått stilt en diagnose er å unngå matvarene som gir reaksjoner samtidig som man får i seg nok næringsstoffer.

LES OGSÅ: Derfor spiser vi forskjellig

Blodprøven sier ikke alt
Vanlige matvareintoleranser er glutenintoleranse og laktoseintoleranse. En som har cøliaki tåler ikke gluten som er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, spelt, rug og vanlig havre. Folk som går rundt med cøliaki uten å vite det, har nedsatt opptak av vitaminer og mineraler.

- Du kan ta en blodprøve for å se om det er sannsynlig at du har cøliaki, men du må få utført biopsi for å få endelig diagnose. Dette betyr at det tas en vevsprøve av tarmen, forklarer ernæringsfysiologen. På grunn av dette forklarer Tina Hamelten at mange går rundt med cøliaki uten å vite det.

- Blodprøven sier ikke alt. Det er nok minst ti prosent som viser negativt resultat på blodprøven selv om de har cøliaki og risikerer derfor å ikke bli undersøkt videre, sier hun.

Symptomene på cøliaki er mange og gir ikke alltid assosiasjon til tarmsykdom. Dette samt at mange har negativ blodprøve fører igjen fører til at det er mange som går uten diagnose.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Finnes alternativer

- Laktoseintoleranse og melkeallergi er ikke det samme og dette er det faktisk ikke alle som er klar over, sier Tina Hamelten. I motsetning til melkeallergi (hvor noen kan reagere kraftig), er det ikke farlig for en med laktoseintoleranse å få i seg melk. Den største forskjellen mellom melkeallergi og laktoseintoleranse er at de som har allergi må holde seg helt borte fra melkeprotein, mens de som har laktoseintoleranse ikke tåler melkesukkeret.

- Å ha cøliaki eller laktoseintoleranse betyr ikke at man må glipp av god og spennende mat! Du kan leve både sunt, godt og rimelig også når man har denne formen for intoleranse. Det samme gjelder selvfølgelig også annen matintoleranse eller matallergi, poengterer Tina Hamelten til Side2.

- Prøver du å erstatte noe du er allergisk mot med noe annet kan dette gi helt ulik smak og konsistens, så forsøk derfor helt nye matretter. Er du usikker på hva du skal erstatte ulike matvarer med så kan du få råd hos en ernæringsekspert.

- Det gjelder å endre vaner og tankemåter. Det kan også være aktuelt å supplere med kosttilskudd om man har matintoleranse eller matallergi, tipser ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Slik påvirker maten huden din

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.