Gå til sidens hovedinnhold

Har du sett steinen fra rommet?

Folk i Gudbrandsdalen så en ildkule som var blå i fronten og med oransje stikkflamme. Nå letes det etter meteoritter.

Klokka 23.49 tirsdag var en kraftig ildkule synlig over store deler av Sør-Norge. Nå er jakten på meteoritter i gang.

Hørte kraftig drønn
Ildkula var synlig blant annet i Gudbrandsdalen.

Her var det mange som så ildkula på himmelen, og i Ottadalen ble det rapportert om kraftige drønn samtidig, skriver Gudbrandsdølen.

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard har stilt seg i spissen for meteorittjakten og er overbevist om at ildkula skyldes en stein fra verdensrommet som har kommet inn i vår atmosfære.

TIPS OSS

Har du sett ildkula, hørt drønnet eller gjort andre observasjoner som kan knyttes til en eventuell meteoritt? Tips Nettavisen på tips@nettavisen.no eller fortell om det i kommentarfeltet under.

- Jeg har fått høre om en rekke observasjoner, men foreløpig har ingen funnet noe, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

Han sier det kan være aktuelt å lete etter meteoritter.

- Vi driver og krysspeiler i forhold til observasjonene for å se hvor den kan ha landet, sier han.

Små og store steiner
- De kan være alt fra små til store steiner. Den siste som ble funnet i Norge var Mosse-meteoritten i juli 2006. Det falt også en meteoritt i mars 2010 over Oslofjorden eller Hurumlandet, men der ble det aldri funnet noe.

Så ildkula fra E6
Politiet i Gudbrandsdalen fikk høre om en rekke observasjoner.

- Vi fikk den første meldingen rett før midnatt fra en mann som kjørte E6 gjennom Dovreskogen som så ei ildkule. Den lyste opp hele dalen og forsvant vestover mot Vågå, Lom og Skjåk. Rett etterpå fikk vi melding fra folk som hadde hørt et kraftig drønn, sier Arvid Røste ved Gudbrandsdal politikammer til avisa.

Folk meldte at ildkulen var blå i fronten og hadde en oransje rød stikkflamme bak.

Svarte på hele eller deler av overflaten
Knut Jørgen Røed Ødegaard sier eventuelle meteoritter som regel vil være helt svarte på hele eller deler av overflaten. De kan ha gått i stykker i luften eller da de traff bakken og vil da ha flater som ikke er sorte.

- Deler av den har brent opp, men høyst sannsynlig finnes det også biter av den på bakken – meteoritter. Vi er veldig interessert i observasjoner siden dette kan gjøre det mulig å finne steiner fra rommet, skriver han sin nettside Bang i rommet.

Finner du en stein som kan være en meteoritt, vil Ødegaard gjerne at du kontakter ham på epost knutjo@astro.uio.no

Vekket av trampende kaniner
- Hørte og så du selv ildkula?

- Nei, men vet du hva? Vi hadde nettopp lagt oss og fikk ikke sove. Da vi gikk ut og kikket var kaninene vi har i et bur helt ville. De trampet og trampet. Det passet helt med tidspunktet for ildkula, så det kan ha vært en lyd vi ikke hørte som har skremt dem, sier Ødegaard til Nettavisen.

Han sier meteorene lager en lavfrekvent lyd når de styrter inn i atmosfæren og utelukker ikke at dette er noe dyr kan høre.

- Deler fra en tysk satelitt er ventet å treffe jorden denne måneden. Kan det vær snakk om romsøppel?

- Nei, det tviler jeg sterkt på. Vi har ikke noen rapporter om noe slikt nå, og det er også stor hastighetsforskjell på romsøppel og meteorer som faller. Romsøppel faller kanskje med en hastighet på 28.000 kilometer i timen, for meteorer kan hastigheten være fra 40.000 til over 100.000 kilometer i timen.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett