*Nettavisen* Nyheter.

Har du skilte foreldre?

Foto: (Crestock)

Det kan ha innvirkning på ditt eget familieliv i voksen alder.

(SIDE2): En ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser nemlig at det å oppleve skilsmisse eller tap av foreldre i oppveksten øker sannsynligheten for en selv å bli tidlig forelder, samt å få barn utenfor ekteskap.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

- Både fellestrekk ved foreldre om skiller seg og effekten av selve skilsmissen kan forklare denne sammenhengen, sier forsker Anne Reneflot ved Folkehelseinstituttet til eget nettsted.

Kan ha negative virkninger
Å bli forelder for første gang er for de fleste forbundet med lykke og glede. Men å få barn tidlig og utenfor ekteskap kan ha negative virkninger senere i livet.

Nettstedet skriver at det for menn er forbundet med økt sannsynlighet for å ikke bo sammen med barnet, og for kvinner med å bli enslig mor, lavere utdannelse og dårligere økonomi. Derfor understrekes viktigheten av å identifisere de faktorene som påvirker timing og samlivsstatus ved første fødsel.

Sterkere sammenheng for kvinner
Undersøkelsen viser generelt at foreldrebrudd (enten forårsaket av skilsmisse eller død) er forbundet med en økt risiko for å få barn tidlig og å bli foreldre utenfor ekteskap. Denne sammenhengen er sterkere for kvinner enn for menn.

LES OGSÅ
- Hadde enorm angst i forkant
- Følte meg som verdens verste mor

Holdning og personlighet spiller inn
Det listes flere årsaker til dette. En del fellestrekk ved foreldre som skiller seg kan forklare tidlig familiedannelse hos barna deres. Det kan eksempelvis ha med foreldrenes holdning og personlighet å gjøre.

Fra før vet man at foreldre som skiller seg generelt har lavere utdanning og inntekt samt hyppigere psykiske problemer, og dette kan påvirke når barna deres etablerer egen familie.

Reneflot peker også på effekten av selve skilsmissen som en mulig årsak, og stress, mindre ressurser og andre rollemodeller når en forelder forsvinner ut av familien kan påvirke skilsmissebarn.

Gjengifting påvirker også
Om foreldrene gifter seg på nytt har også noe å si. Når det gjelder kvinner av skilte foreldre, så er mors gjengifte forbundet med en økt sannsynlighet for å få barn tidlig og utenfor ekteskap, mens fars gjengifte er forbundet med en redusert risiko for å få barn utenfor et samliv (ekteskap eller samboerskap).

For menn med skilte foreldre, så er fars gjengifte forbundet med en økt sannsynlighet for å bli far i ekteskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.