RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har du stumpet røyken?

Skrekkampanje diskuteres hyppig på nettet.

(SIDE2):Kampanjen «Hver eneste sigarett skader deg» ble utviklet i Australia i 1997 for å skremme TV-seere til å stumpe røyken. Nå har hundre tusenvis sett de australske videoene på YouTube, og røykekampanjen diskuteres fremdeles hyppig.

Les kommentarer og se video lenger ned på siden.

- Effekt
Versjonen av røykekampanjen som har blitt vist her i Norge er den samme som originalen, men med norsk tekst og tale. Kampanjen ga gode resultater i Australia, og disse resultatene ble bekreftet i Norge, skriver Sosial og Helsedirektoratet på sin hjemmeside. En evalueringsrapport viste klare tendenser til at flere sluttet enn tidligere.

- Noen av filmene er allerede vist i Norge og har hatt god effekt. I noen av videoene som vises på YouTube nå, er blant annet barn av døende kreftsyke involvert. Dette er nok en del sterkere enn de vi har sett i Norge, sier Kristin Byrkje i Kreftforeningen til Side2.

Byrkje opplyser at av de kampanjene som har vært vist i Norge siden 2003, er det «Hver eneste sigarett skader deg»-kampanjen som har hatt best effekt.

Varierte reaksjoner
På nettet lever nå røykekampanjen sitt eget liv, og hver dag er folk inne og mener noe om kampanjen.

- Dette er ikke sant, skrev en person for tre dager siden.

- Jeg synes synd på henne, svarer en annen.

- Du får faktisk kreft av å røyke, skrev en person for en uke siden.

- Hvordan kan jeg fortsette å røyke? Jeg er dum.

Dette er bare noen av de nærmere 700 innleggene som er skrevet på kun en av videoene.

Kampanjevidoene på YouTube viser alt fra bilder av ødelagte innvoller, amputasjon og en døende kreftpasient som må ta avskjed med sine barn. I en annen kampanje vises nærbilder av en kvinnes munn som har fått tydelige skader av røyking.

Med råtne tenner og sprukne lepper sier hun blant annet: «Røyking kan gi all form for kreft. Hvis det ikke gjorde det, hadde jeg ikke trengt kreftbehandling. Det er vanskelig å slutte å røyke, men det er enda vanskeligere å la være».

Her er to av videoene fra Australias røykekampanje:(Hva synes du om videoene? Diskuter lenger ned på siden)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere