På Afrikas Horn er tolv millioner mennesker rammet av sultkatastrofe. Årsaken er den verste tørken på 60 år, samt konflikter, sviktende avlinger og skyhøye matpriser.

Hundretusener av mennesker fra Somalia har søkt tilflukt i flyktningleiren Dadaab i Kenya.

Første bekreftede dødsfall
Nå er det dødelige kolerabakterien påvist i leiren som huser 500.000 sultrammede mennesker. Mandag ble det første koleradødsfallet bekreftet.

- Jeg har nettopp snakket med mine kolleger i Dadaab-leiren hvor det første dødsfallet av kolera er bekreftet i dag. Selv om situasjonen nå er vanskelig er dette en situasjon vi har vært forberedt på. CARE og andre organisasjoner jobber nå på spreng med å stagge epidemien, sier kommunikasjonssjef i CARE, Lisa Sivertsen, i en uttalelse til Nettavisen.

Totalt er det meldt om 60 tilfeller av kolera i Dadaab-leiren.

- 50 prosent dødelighet
- Et kolerautbrudd i en trangbodd flyktningleir er svært alvorlig. Dette er en sykdom som sprer seg raskt, og som kan ta liv etter kun få timer. Sykdommen har en dødelighet på 40-50 prosent dersom den ikke behandles, sier generalsekretær i CARE Torild Skogsholm i en pressemelding.

CARE har hovedansvaret for å distribuere rent vann til alle som bor i leiren. Organisasjonene forsyner alle med mellom 15 og 20 liter vann per dag. Men CARE er bekymret for at kolerasmitten, som spres gjennom forurenset vann, vil spre seg ytterligere i leiren.

- For å kunne håndtere en koleraepidemi må hjelpearbeidet trappes opp. Det trengs større kapasitet på helsesentrene, det trengs flere latriner og det trengs mer utstyr for å øke hygienen i leiren. Bare slik kan epidemien stanses, sier Skogsholm.

- Oversvømt med forurenset vann
CARE opplyser at store nedbørsmengder i forbindelse med regntiden som nå har begynt, har ført til at elveløp og latriner er blitt oversvømt med forurenset vann.

Sykdommen er også allerede brutt ut flere steder i Somalia og somaliske flyktninger sprer sykdommen videre.

- Vi er spesielt bekymret for kvinner og barn. De er ekstra utsatt for slike sykdommer fordi det er de som har ansvar for å hente vann, lage mat og vaske klær, sier Skogsholm.