RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kjetil Mæland og Skattedirektoratet (Nettavisen)

Har ettergitt 145 millioner i gjeld

Sist oppdatert:
Skattedirektoratet avviser at de ikke tar menneskelige hensyn når de vurderer om skattegjeld skal bli ettergitt.

I begynnelsen av august fortalte Nettavisen historien om Rune som flere ganger vært på randen til selvmord ettter å ha vært gjeldsoffer i 22 år.

Les: Gjelden gjør ham til selvmordskandidat

Avdelingsdirektør Jan Magnus i Skattedirektoratet sier at skattemyndighetene skal ta menneskelige hensyn når enkeltsaker blir behandlet, men vil ikke uttale seg om hva som har skjedd i den konkrete saken med gjeldsofferet Rune som er suicidal.

Skattemyndighetene får sterk kritikk av gjeldsrådgiver Arne Bakken Berg som sier til Nettavisen at frykten for at Rune skal ta sitt eget liv blir møtt med taushet av skattemyndighetene.

- Som en pissemaur
- Skattemyndighetene argumenterer med at det vil virke allment støtende hvis de ettergir skatt og renter. Jeg skjønner egentlig ikke hva som er så støtende med å gi meg muligheten til å få et vanlig liv med en vanlig jobb, et vanlig hjem og muligheten til en vanlig familie. Istedenfor blir jeg aldri ferdig. Du skal være en tappekran så lenge du lever. De tar alt hele tiden og driter i deg. Du er bare et tall. Ikke en person, sier Rune til Nettavisen.

- Det er veldig liten vilje når vi sender brev på brev og viser selvmordsbrevene han sender til meg og familien. Jeg har sendt dem til skattemyndighetene og spurt om hvor mye de kan gå ned får å finne en løsning. Jeg får ikke svar engang. Det er som en liten pissemaur som stanger mot en høy murvegg, sier gjeldsrådgiver Arne Bakken Berg som har forsøkt å hjelpe Rune på bena igjen.

Følg Nettavisens Kampen mot statlig gjeldshelvete på Facebook. Her finner du også en oversikt over alle sakene Nettavisen har laget om dette temaet.

- Ikke riktig
- Det er ikke riktig, sier avdelingsdirektør Jan Magnus i Skattedirektoratet.

Han henviser til Skattebetalingsloven paragraf 15.1 som gir mulighet for betalingsutsettelse og betalingsnedsettelse av hensyn til skyldner. Direktoratet har utarbeidet egne retningslinjer som omhandler temaet. Her fremgår det at det skal være lettere å ettergi renter enn hovedstolen.

- Denne konkrete enkeltsaken kjenner jeg ikke og kan følgelig ikke gi noen kommentar til den. Generelt kan jeg si at terskelen for å få ettergitt er høy. Alder til skyldner og hvor gamle sakene er har en betydning, sier Magnus.

Han påpeker at denne regelen er ment som en ren sikkerhetsventil for personer som mer eller mindre uforskyldt har fått skatteproblemer, og at det skal være enklere å få ettergitt gjelden jo eldre den er.

Det er også viktig å være klar over at gjeldsordningsloven er den normale måten å få hjelp til å håndtere sine gjeldsproblemer på. Da stilles alle kreditorene likt.

Magnus påpeker at man nå har opprettet Skattehjelpen som skal se på gamle skattesaker. Mange av disse sakene har oppstått på grunn av skjønnsligning.

- De Nettavisen har snakket med sier at skattemyndighetene beregner at 100 prosent av utestående skal bli krevd inn, men du sier at dere ettergir skattegjeld. Kan du tallfeste hvor mye dere ettergir?

- I 2010 ble det ettergitt 145 millioner kroner, sier Magnus.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere