Gå til sidens hovedinnhold

Har fått 10 millioner i bot

Forsvarsdepartementet er bøtelagt for drap på sivil afghaner i 2011.

Den norske soldaten som avfyrte skuddet som drepte den afghanske rørleggeren straffes ikke, men Forsvarsdepartementet får en bot på 10 millioner kroner.

- Saken er avgjort med foretaksstraff mot Forsvarsdepartementet. Den beslutningen er tatt av førstestatsadvokaten ved Nordland statsadvokatembeter, sier krigsadvokaten for Nord-Norge, Stine Marie Aarnseth til NRK.

Ulykken skjedde inne på det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet i Faryab-provinsen i Afghanistan. Den afghanske mannen ble drept da den norske soldaten tok et ladegrep på et granatgevær og ved et uhell avfyrte et skudd.

Splinter fra granaten traff en mur i nærheten av noen håndverkere. En afghanske rørlegger mistet livet, mens hans kollega slapp fra det med lettere skader.

Nå er saken mot den siktede soldaten henlagt, mens Forsvarsdepartementet har fått en kraftig bot.

- Når det gjelder individuell straffskyld har statsadvokaten ved Nordland statsadvokatembeter valgt å henlegge saken etter straffelovens paragraf 239 under henvisning til at intet straffbart forhold anses bevist, sier Aarnseth.

- Vi finner ikke at mistenkte i saken i forholdet er straffverdig. Vi mener kritikkverdige forhold da ligger et annet sted, sier hun videre.

Forsvarsdepartementet har nå én måned på å vurdere om de vil godta boten.

(©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler

Kommentarer til denne saken