Senterpartiet (Sp) er uenige internt om hvilken klimalinje partiet skal legge seg på.

Sps parlamentariske leder, Marit Arnstad, åpner for å fravike prinsippet om at «forurenser betaler», først omtalt i Vårt Land. Hun mener begrepet ikke tar hensyn til geografiske og sosiale konsekvenser av klimaavgifter. Det har satt sinnene i kok på venstresiden.

- Bekmørkt, sier Kari Elisabeth Kaski (SV) til Nettavisen.

- Spikeren i kisten, sier Une Aina Bastholm (MDG) til Nettavisen.

- Å gå baklengs inn i fremtiden, sier Terje Breivik til Nettavisen.

Det får Arnstad til å reagere kraftig. Hun sier til Nettavisen at hun vil ha en fornyet klimadebatt.

- MDG stenger for enhver mulighet til en nyansert klimadebatt. Det kan ikke være slik at det er kun er MDG som sitter med fasiten, og at de som ikke er enig med dem, er klimafornektere, sier Arnstad oppgitt til Nettavisen.

Les mer: MDG raser mot Senterpartiet: - Spikeren i kisten

Som leder av programkomiteen i Sp, tar hun til orde for å fravike prinsippet om at «forurenser betaler»

- Flate avgifter rammer skjevt både sosialt og geografisk. Det er et faktum at de rammer mye hardere en person med inntekt på 300.000 kroner enn en med millioninntekt, og det må vi kunne snakke om, sier hun.

Les Stavrums kommentar: Senterpartiet kan bli venstresidens klimafornektere og gjøre utslipp billigere i distriktene

- Bjørnetjeneste

Arnstad mener det er helt nødvendig å snakke om «flate avgifter».

- Det er både viktig og nødvendig, Sp er ikke imot CO2-avgiften, men vi er imot en tredobling av den slik som regjeringen foreslår, sier hun.

- Hvis det slår geografisk og sosialt urettferdig, er det ikke veien å gå, ifølge henne.

- Det er uklokt å stenge for en slik debatt. Det er å gjøre klimapolitikken en bjørnetjeneste, vi risikerer at den mister oppslutning hos brede grupper i befolkningen dersom den slår urettferdig ut for bransjer som kan tape konkurranseevne til utlandet, for de som tjener minst og de som bor slik til at de ikke har alternativ til bil.

Les også: Vedum angripes fra Venstre: - Svært, svært kortsiktig

Arnstad etterlyser også konkrete tiltak fra regjeringen.

- Venstres Terje Breivik sier SP må være opptatt av klimapolitikk på grunn av landbruket. Det er vi, men vi ser ikke spor av positive klimatiltak over landbruket i den klimameldingen de la frem 8. januar, sier hun.

- 16.000 bønder skal omstille seg, men hvordan, spør hun – og mener et særskilt fond burde vært etablert øremerket klimaomstilling i landbruket, slik ENOVA i dag er det for industrien, ifølge Arnstad.

Les også: SV slakter Sps klimapolitikk: - Bekmørkt

Uenige om manglende NRK-deltakelse

Arnstad sier til Nettavisen at hun skulle ønske det var større mulighet for å diskutere saker på klimaområdet i stedet for å stemple andre politiske partier.

- Men vi hørte i morges at Sp ikke ville stille til debatt i «Politisk kvarter» på NRK?

- Jeg ble ikke spurt, jeg skulle gjerne deltatt, men fikk ingen telefon fra Ingunn Solheim (programleder, red.anm.), svarer hun.

Fra NRK-hold er det en annen forklaring.

- Vi var i kontakt med ledelsen i Sps kommunikasjonsavdeling på Stortinget onsdag, som sa at Sp ikke ville stille i debatt om klimaplanen på dette tidspunktet, sier redaksjonssjef for økonomi- og politikkredaksjonen i NRK nyheter, Marianne Johansen, til Nettavisen.

Slaget om klimaavgifter vil stå på landsmøtet i begynnelsen av juni, der Senterpartiet kan bli det eneste partiet på venstresiden som ikke står fast på det grunnleggende prinsippet om at forurenser betaler.

Se video-intervju med Kaski her: