Har fått nok av omstridt helsesjef

Foto: (Scanpix)

Venstre-leder Trine Skei Grande mener sjefen for Helse sør-øst, Bente Mikkelsen, må gå av.

03.10.12 21:25

Oslo (NTB-Mats Rønning): Bente Mikkelsen kan ikke fortsette som sjef for Helse sør-øst, mener Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun håper helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) snart trekker samme konklusjon.

– Når Bente Mikkelsen sier at dette handler om ledelse, må hun selv ta konsekvensen av det. At mennesker dør på grunn av feil organisering av helsevesenet, er ikke til å holde ut, sier Grande til NTB.

Tirsdag kom det nye avsløringer av svikt og mangler ved landets største helseregion. En samlerapport basert på to år med revisjoner påpeker vesentlige mangler og svakheter ved intern styring og kontroll i det pasientadministrative arbeidet.

Tøffe konklusjoner
Rapporten som først ble omtalt av Dagens Medisin, konkluderer med at pasienter i flere tilfeller har fått et forverret sykdomsbilde og i ytterste fall, forkortet levetid.

For dårlig oppfølging av pasienter, mangelfull opplæring, brudd på lovverk og rutiner samt unødige fristbrudd og uklarhet i ventetider, er blant de svakheter som påpekes.

– På Stortinget har vi gjennom flere år fått bekymringsmeldinger om prosessen med å slå sammen sykehusene i Oslo-området. Men når vi konfronterer regjeringen med dette, har svaret hele tiden vært at prosessen er på rett vei. Nå viser det seg at dette ikke er tilfellet, sier Grande.

Venstre-lederen mener det er tydelig for alle at situasjonen er ute av kontroll og at forsikringene fra ulike statsråder ikke holder stikk.

– Det later til at ledelsen ved Helse sør-øst konsekvent har beskrevet en annen virkelighet for statsråden enn den som er reell. Som Oslo-borger har jeg sett sykehusene bli tappet for kompetanse og nøkkelpersonell fordi så mange har mistet all tillit til prosessen, sier hun.

Har tillit
Bente Mikkelsen har stått i spissen for den store omleggingen av sykehusene i Oslo-området. Den siste tiden har problemene ved Akershus universitetssykehus skapt store overskrifter.

Fylkeslegen har slått fast at bemanningen var for dårlig i deler av 2011 og at driften kan ha vært uforsvarlig. Likevel har Mikkelsen full tillit hos styret i Helse sør-øst. Det ble senest slått fast etter et to dager langt styremøte i september.

– Jeg opplevde det som et bra møte og vil si at jeg har tillit til Mikkelsen, sa styrets nestleder, tidligere helseminister og Høyre-mann Ansgar Gabrielsen, til NRK etter møtet.

Opposisjonen på Stortinget har vært kritisk til ledelsen ved helseforetaket i lang tid, men Grande er den første partileder som krever den administrerende direktørens avgang.

Helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble spurt ut om internrapporten i Politisk kvarter på NRK onsdag morgen. Der medga han at det er en «stor utfordring i hovedstadsområdet».

– Det som kommer fram i Dagens Medisin er alvorlige forhold, og jeg ser at ledelsen tar dette veldig alvorlig, sa Støre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.