RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har fått nok av regimets voldsbruk

Foto: Amatøropptak (Sham)
Sist oppdatert:
Syriske myndigheter har møtt sterk internasjonal fordømmelse for sin voldsbruk mot fredelige demonstranter.

Syrias president Bashar al-Assad har innsatt en ny regjering og løslater politiske fanger. Men protestene fortsetter. Tusenvis samler seg i gatene med krav om frihet og stans i regimets voldsbruk mot opposisjonelle.

Protester har igjen brutt ut i Syria fredag. Tusenvis av mennesker roper slagord i Daraas gater. Sikkerhetsstyrkene har holdt en lav profil, melder Al Jazeera. Det er også protester i Baniyas og Deir al-Zour, melder Reuters.

- Rundt 1500 mennesker roper «frihet», melder Al Jazeeras korrespondent fra Baniyas klokka 13.39 norsk tid.

Risikerer fengsling og tortur
Det syriske regimet har slått hardt ned på opptøyene i landet så langt. Det som skal være en video av sikkerhetspoliti som sparker og slår reformtilhengere som er pågrepet i kystbyen Baida ble denne uken publisert av opposjonsnettstedet Sham og lagt ut på YouTube. (Se video lenger ned i saken)

I en rapport fra Human Rights Watch anslås det at hundrevis av demonstranter er pågrepet og blitt utsatt for tortur og mishandling siden uroen starten i midten av mars. Syrisk sikkerhets- og etterretningstjeneste, kjent som mukhabarat, har også arrestert advokater, aktivister og journalister.

- Det kan ikke bli virkelige reformer i Syria når sikkerhetsstyrkene mishandler mennesker og slipper ustraffet fra det, uttaler Joe Stork, visedirektør for Midtøsten i Human Rights Watch.

Syria har tusenvis av politiske fanger, et tall som ikke er blitt mindre etter at protestene mot regimet startet i Daraa for fire uker siden.

Vil slippe fanger fri
Syrias president Bashar al-Assad forsøkte denne uken å roe gemyttene ved å innsette en ny regjering og gi ordre om løslatelse av fanger.

Al Jazeeera melder klokka 12.45 fredag at 1500 mennesker har samlet seg i byen Baniyas og roper «frihet», til tross for hærens nærvær.

Internasjonal fordømmelse
Syria har møtt internasjonal fordømmelse for volden de har møtt protestene i landet med.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre har oppfordret myndighetene i landet til å ikke bruke vold mot fredelige demonstranter, respektere ytrings- og forsamlingsfriheten, og gå i dialog med befolkningen om det han kaller legitime krav.

Advarer mot voldsbruk
Navi PIllay, FNs høykommisær for menneskerettigheter, har sagt at Syria bør lære av hendelsene som har rullet over Midtøsten og Nord-Afrika den siste tiden.

- Helt siden starten på året har vi vært vitne til at myndigheter i ulike land har brukt makt mot massedemonstrasjoner. Ingen steder har denne strategien lykkes i å kvele misnøyøen. Faktisk har den bare ført til mer frustrasjon og sinne inntil det har nådd kokepunktet, uttalte Pillay.

Denne videoen fra opposisjonskanalen Sham ble postet på YouTube 14. april . Al Jazeera har viderebrakt den på sin direkteblogg. Den påstås å vise antiregjeringsdemonstranter bli sparket av sikkerhetsstyrker i kystbyen Baida. Nettavisen vet ikke om dette er hva opptaket faktisk viser. Det var onsdag demonstrasjoner i Baida, mange av deltakerne var kvinner og barn. De krevde løslatelse av hundrevis av menn som 12. april ble pågrepet da myndighetene slo til mot reformtilhengere. Vi advarer mot voldelige scener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere