*Nettavisen* Nyheter.

Har fått svært intime svar for å designe perfekte boliger

Hva liker vi å gjøre når vi er alene hjemme? Selvsagt å droppe klærne. Foto: (Colourbox)

Går du naken hjemme? Lukker du døra på toalettet? Og åpner du døra hvis noen kommer uanmeldt?

11.06.18 09:49

I en spørreundersøkelse litt utenom det vanlige har boligprodusenten Block Watne fått Prognosesenteret til å finne ut mer om folks vaner i hjemme, som de vanligvis ikke snakker så høyt om.

- Når våre arkitekter skal utforme nye Block Watne-boliger, er det mye nyttig kunnskap i hvordan nordmenn opptrer på hjemmebane. Vår ambisjon er at vi skal tilby optimale romløsninger for daglige gjøremål, og da må vi vite hvordan folk lever innenfor husets fire vegger, sier direktør Bjørn Einar Skoglund i Block Watne.

- Og så er det selvfølgelig morsomt å vite at det ikke er unormalt å snakke høyt med seg selv eller lufte seg litt uten tettsittende tekstiler, vedgår han.

Nakentid er kvalitetstid

Og la oss gå rett på det som vi ikke snakker om:

4 av 10 vedgår at de liker å gå nakne rundt når de er alene hjemme. Dette er forøvrig et spørsmål som 1 av 20 nektet å svare på, så vi kan anta at det tallet er enda høyere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ikke overraskende er menn litt mer glad i å gjøre dette enn kvinner, mens interessen for litt nakentid faller med årene. Blant de under 30 år, sier 6 av 10 at de tidvis går naken hjemme, mens andelen faller jevnt til under halvparten for de over pensjonsalder.

Interessant nok viser undersøkelsen at jo mindre bolig du har, jo mer sannsynlig er det at du har litt nakentid. Det har derimot trolig sammenheng med at vi gjerne skaffer oss større bolig jo eldre vi blir.

Hvis man ikke er naken hjemme, er det likevel klart at vi liker å kle oss annerledes hjemme enn når vi er ute: Nær 3 av 4 sier at de velger å skifte til mer komfortable klær når man kommer hjem fra skole eller jobb.

Dovaner

Dette med å gå på do er en ganske privat greie, men undersøkelsen viser at flertallet ikke er veldig opptatt av å være helt alene på do.

Det er kun 4 av 10 som sier at de alltid lukker døra til do, nesten like mange sier at dette er noe en gir blaffen i når de er alene hjemme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Resten - 15 prosent - synes det er helt greit å ha døra oppe også når det er andre hjemme.

For å sette dette litt i perspektiv: Det er bare 5 prosent som synes det kan gå an å låne tannbørsten til en annen i familien.

Vi snakker med oss selv

Nordmenn er også åpenbart glad i å snakke til seg selv når ingen andre er i nærheten: Godt over halvparten av de som har svart på spørsmålet sier at det er noe de gjør.

Det er forøvrig kvinner som er klart overrepresentert på dette feltet - og dette er åpenbart ikke noe som påvirkes veldig av alder.

Uanmeldt besøk deler befolkningen

I undersøkelsen kommer det frem at nordmenn er svært delt når det kommer til hvor glade vi er i å få besøk på døra uanmeldt. 47 prosent sier de liker det, mens 40 prosent liker det ikke. Resten vet ganske enkelt ikke hva de føler om den som plutselig ringer på døra.

Undersøkelsen gir et klart inntrykk av at barnefamilier er de som er mest positive, mens enslige med barn er de som er mest skeptiske - mens Oslo-folk generelt ikke synes noe særlig om å bli avbrutt i sin nakentid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Oslo-folk er ikke bare lite glad i å få uanmeldt besøk, men 4 av 10 Oslo-folk er klare på at de ikke alltid åpner når det ringer på. For 9 av 10 barnefamilier er det derimot en selvfølge å åpne ved uanmeldte besøk.

Vi deler måltidet med TV-en

Det kanskje mest matnyttig for boligdesignerne, er trolig spørsmålene om hvordan vi kombinerer mat og TV.

Mens det nærmest er uhørt å spise frokost og lunsj foran TV-en, svarer nesten halvparten av oss at middagen gjerne kan inntas foran TV-en.

For kveldsmat oppgir nesten 2 av 3 at TV-en kan være en grei venn.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Annonsebilag