RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Montasje Fredriksstad Blad

Har fornuften tatt høstferie?

Sist oppdatert:

Kommentar: René Svendsen, sjefredaktør i Fredriksstad Blad

René Svendsen, sjefredaktør Fredriksstad Blad.

En 11 gammel gutt går i femte eller sjette klasse på barneskolen. Han har mistet en del av melketennene, men har fortsatt noen av jekslene han ble født med. De skal falle ut i løpet av de neste to årene. 11-åringen er typisk 145 centimeter høy og veier 35 kilo. Han har blitt flink til å skrive liten skrift eller løkkeskrift på linjer.

Barn på denne alderen er i ferd med å legge den egosentriske eller jeg-fokuserte tankegangen bak seg. 11-åringer begynner så smått å kunne se ting fra andres perspektiv, og å bli bedre på å forstå andre menneskers følelser og tanker. Barn på 11 år vil ofte klare å tenke seg frem til konsekvensen av en handling. De fleste vil forstå at det å stjele godteri i butikken er feil, og at de vil få en straff hvis de blir tatt.

11-åringene leker fortsatt mye, og begynner å få ganske god kontroll på koordineringen av kroppens fin- og grovmotorikk.

Men 11-åringen er et barn, som har mye kognitiv og fysisk utvikling foran seg. Nyere forskning har vist at hjernen utvikler seg helt til vi er cirka 25 år, så 11-åringen er knapt halvveis på denne ferden.

Tiden mellom 11 og 13 år kalles ofte «Berg- og dalbanealderen». 11-åringen kan oppleve at han har det helt topp en dag. Det bruser inni ham. Andre dager synes han at alt er bare trist og leit.

Mandag morgen hadde Fredriksstad Blad en kort sak om en hendelse på Gressvik i helgen. En 11-åring hadde etter sigende slått en gravid kvinne i magen. Kvinnens 40 år gamle mann hadde reagert med å slå ned 11-åringen. Hendelsen fant sted på en lekeplass søndag ettermiddag. 40-åringen ble pågrepet av politiet og anmeldt for voldsbruken.

De som leste saken fikk ikke vite noe mer enn dette. Hva som ble sagt under forløpet, om 11-åringen hadde slått med overlegg, om han hadde vært i lek, om det hadde vært noen konflikt i forkant, detaljer om de involvertes bakgrunn, mentale tilstand og så videre, var helt ukjent for alle lesere. Likefullt haglet det inn med hatefulle kommentarer på Facebook. «Han skulle fått grisebank!» «For en komplett idiot!» «Jeg skulle sørget for at han aldri gjorde noe slikt igjen, for å si det sånn!»

Og alle sitatene over gjaldt 11-åringen. Bare unntaksvis var det noen som påpekte det faktum at her hadde en godt voksen mann reagert med å slå ned et barn.

Da vi for noen år siden gikk over fra å ha mulighet for anonyme kommentarer på artikler til å kreve fullt navn og bilde, opplevde vi at tonen ble betydelig mildere og mer respektfull. I den senere tid har det hardnet mer og mer til. Stadig flere velger åpent å æreskjelle, injuriere eller fordomsfullt håne sine medmennesker. Flere av dem som oppfordret til mer og hardere banking av 11-åringen på Gressvik, har barn selv. Det er rent så en forkjemper for lavterskelytringer blir fylt med tvil om verdien av leserkommentarer.

Vi slettet Facebook-hetsen mot 11-åringen raskt. I ettertid er det sådd tvil om hendelsesforløpet. Et vitne forteller at guttungen aldri slo kvinnen, men at han hadde kranglet med barna til 40-åringen.

Les flere saker i Fredriksstad Blad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere