Den islamfiendtlige organisasjonen har fått en del oppmerksomhet de siste årene, blant annet gjennom mediene. I fjor sommer ble det et enormt kaos og et stort politioppbud da Sian ble møtt av et stort antall motdemonstranter ved Stortinget.

Flere ble arrestert og politiet måtte avbryte hele seansen. Uka før var det også voldelige sammenstøt i Bergen, hvor Sian-leder Lars Thorsen ble angrepet og fraktet blødende vekk fra folkemassen:

I Bergen ble også Sians egne videobilder en sak i forbindelse med demonstrasjonen:

I starten av september, direkte på NRK Debatten, sa Thorsen at Sian ønsker å «internere og deportere muslimer som bekjenner seg til Muhammeds ideologi». Han navnga også personer Sian ønsker å sende ut av Norge.

Se videoklippet av intervjuet som vekket kraftige reaksjoner her:


Nå er gruppen tilbake igjen etter en «vinterdvale», og hadde sin første appell på flere måneder i Drammen for to uker siden. Da eskalerte situasjonen etter hvert, og kaotiske scener utspant seg på Strømsø Torg, midt i Drammen sentrum. Etter en og en halv time besluttet politiet å løse opp demonstrasjonen av hensyn til folks sikkerhet.

Lørdag er det altså i Sandvika i Bærum det skjer.

OPPDATERING: Hvordan det gikk, leser du mer om her: Over 100 politibetjenter og helikopter til stede: – Vi ønsker ikke at ungdom skal komme hit og bli hissige

– En totalitær ideologi

Organisasjonen Sian skriver selv på hjemmesiden sin at de «vil motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge». De skriver også følgende:

«Islam er en totalitær politisk ideologi og bevegelse som er i strid med Grunnloven og lovverket i det norske samfunnet.». I foreningens vedtekter påberoper foreningen seg at den «bygger på demokratiet, rettsstatens prinsipper og FNs menneskerettighetserklæringer».

Les også: Bærum i høyberedskap: Ber foreldre snakke med ungdommer

Gruppen ble opprinnelig dannet i år 2000 under navnet «Aksjonskomiteen mot bønnerop», og har siden 2008 kalt seg for «SIAN» som står for «Stopp Islamiseringen av Norge.

– De ser på islam som en totalitær ideologi, på lik linje med kommunisme, fascisme og nazisme. Utover det er SIAN en av de mest ytterliggående anti-islamske gruppene, og forfekter en del konspirasjonsteoretisk tankegods, sier Lars Erik Berntzen, forsker ved Universitetet i Bergen (UIB).

– Perifer gruppe

Berntzen har forsket på det ekstremistiske miljøet i årevis, og skrev en bok i 2020 om den anti-islamske bevegelsen. Han forteller at selve organisasjonen Sian har mange medlemmer, men at det ikke finnes en oversikt over hvor mange de er.

– Det er et stort skille mellom de mest aktive som organiserer demonstrasjoner og de øvrige medlemmene. Mange av medlemmene er forholdsvis ressurssterke personer med godt betalte jobber, men de holder seg i bakgrunnen. Vi ser også at de som er mest aktive har dratt organisasjonen i en mer anti-muslimsk, rasistisk retning enn før.

Les også: Sian-profil med verbalt angrep mot Kadafi Zaman: Ekspert reagerer på forklaringen som gis

– Å være ytterliggående kan gi kredibilitet i miljøet, og i konkurransen om intern status og innflytelse kan man dermed få i gang en prosess, hvor man går lenger og lenger i sine ytringer og tiltak. Dette er dem vi kaller for den "harde kjernen", de som er ute i gatene. Det er aktivister som har et enøyd fokus på islam og muslimer. Mange har viet mange år av livet sitt til å spre budskapet om at muslimer og islam er en dødelig fare for Norge og andre vestlige land, forteller eksperten.

Og han utdyper videre:

– De fleste som er med er middelaldrende til gamle personer i 50-60 og 70-årene. Sånn sett er de ikke en særlig voldstrussel, siden politisk vold ofte utføres av unge mennesker og voldspotensialet blir mindre med alderen. Jeg vil ikke si at de er en direkte trussel mot demokratiet, heller. Dette er en perifer gruppe med begrenset gjennomslag for sitt tankegods. Når det er sagt kan ringvirkningene av det de gjør bli nokså store, for eksempel når de tyr til grep som å brenne Koranen. Det skal heller ikke underslås at mange med muslimsk bakgrunn som eksponeres, kan oppleve utsagnene SIAN-medlemmer kommer med som svært belastende og truende.

Har en oppfordring til politiet

Rødt-politiker Sofia Rana sier til Nettavisen hun ønsker at Sians appell raskt blåses.

– Jeg håper bare at politiet avblåser hele greia, hvis det blir uroligheter. Det Sian holder på med er helt forferdelig. Hvis det blir noen antydninger til bråk, synes jeg at politiet skal reagere kjappere mot Sian. Tidligere har de bare latt ting gå, sier Rana.

Les også: Motdemonstranter skapte uro under Sian-markering i Oslo

Hun er også leder i Rødts antirasistiske og minoritetspolitiske utvalg, og har tidligere engasjert seg sterkt mot Sian. Noe hun også har fått kritikk for.

– Mer sindig

Rana forteller videre at hun ikke ønsker å spekulere i om Sian bevisst velger å ha appeller, midt under den muslimske høytiden ramadan, men at det også kan være en fordel for at det vil gå roligere for seg.

– Jeg synes ikke noe om budskapet deres. Det synes jeg rett og slett er kjipt. Jeg tror imidlertid at det vil gå rolig for seg. Nå er det ramadan og da er man mer sindig. Jeg forstår harmen, men det er viktig å fokusere på at det er veldig mange som ikke støtter dem, påpeker Rødt-politikeren.

Ytringsfrihet

Hun skulle helst sett at organisasjonen ikke fikk lov av Bærum kommune til å holde appell i Sandvika, men har forståelse for at de også har sin grunnleggende rettighet til å ytre sine meninger.

– Ytringsfriheten er ganske sterk, men det er helt klart en risiko å samle så mange mennesker nå under koronapandemien. Det er derfor man ikke har mobilisert en massedemonstrasjon. De som vil være til stede, regner jeg med tar hensyn til smittevern. Det er veldig viktig, sier Rana.

Og legger til:

– Jeg må likevel få si at det er veldig provoserende at de får lov til å stå midt i byen, midt på et torg eller lignende. De burde bare bli sendt ut til Nordmarka.

Stoler på politiet

Før lørdagens markering gikk Bærum kommune knallhardt ut i lokalavisen, og sa at de ikke ønsket Sian på besøk.

«Sian har til tider misbrukt ytringsfriheten systematisk. Deres markeringer brukes til å spre et budskap som bygger opp under hatkriminalitet. I Bærum har vi sett forferdelige utslag. Det samme ideologiske grunnlaget ble i 2019 brukt til å begrunne drap og terror i vår kommune. Som representanter for partier i Bærums kommunestyre vil vi markere at Sians provokasjoner er uønsket i Bærum», var noe av det Bærum kommunes ordfører, Lisbeth Hammer Krog, og resten av kommunestyret skrev i en kronikk i Budstikka.

Sian-leder Lars Thorsen reagerer sterkt på denne sammenligningen.

– Det er politikerne i Bærum som har forrådt velgerne ved å sharia-tilpasse kommunen. De har stått i kø for å importere «velferdsturister» fra andre land. Det er fullstendig løsrevet fra fakta. Forskjellen på Manshaus og oss, er at han er en klassisk rasist, så får andre vurdere om han er gæern eller ikke. Vi er anti-islamske og ser ikke på islam som en rase, men som et politisk tankesett. Sian fremmer ikke et humanistisk og politisk syn, sier Thorsen til Nettavisen.

– Hvorfor holder dere en markering midt under ramadan, og ikke minst under en tid med sterke koronarestriksjoner, hvor store folkeansamlinger ikke skal møtes?

– Vi bryr da ikke oss om at det er ramadan. Tenker du over om folk demonstrerer i pinsen eller på Kristi himmelfartsdag? Religion er en privatsak. Hvis noen vil sulte på dagen, så er det deres egen privatsak. Når du tenker på smittevern, så kan vi ikke bli nektet å gjøre det vi skal på grunn av det. Den virksomheten vi holder på med, er godt innenfor smittevernet. Vi holder avstand og det er ikke noe problem. Hvis det er noen motdemonstranter som ikke gjør det, så er det politiet som får gjøre jobben.

– Hvor mange av dere skal møte opp på lørdag, og frykter dere for egen sikkerhet og voldelige sammenstøt?

– Vi er fem, ti personer som vil være til stede. Det er planlagt at tre av oss skal si noe, og politiet kan ikke legge noen føringer for hva vi skal si. Vi bryr oss ikke hva de sier. Vi har til tider et anstrengt forhold, men de beskytter oss der og da. Vi stoler på at politiet tar jobben sin på alvor. Hvis noe skjer som gjør at vi ikke kan holde fortet, så må vi pakke sammen, svarer Sian-lederen.