Gå til sidens hovedinnhold

Har funnet Akerselva-løsning

På gründercamp på Engebråten fant fire åttendeklassinger løsningen på problemstrekningen langs Akerselva – de vil ta i bruk vannkraft.

ENGEBRÅTEN: – Å sykle hjem fra fotballtrening langs Akerselva etter at det har blitt mørkt, er rett og slett umulig. Man ser verken hull eller humper i veien. Det er veldig upraktisk, sier Lavrans Løvvik (14).

LES OGSÅ: Hilde skremt etter Akerselva-fall: - Glad jeg ikke brakk nakken!

Fornybar energi

Sammen med klassekameratene Pia Gærup (13), Gjermund Næss (13) og Ida Reinholdt (14) ville han se nærmere på et veldig aktuelt hverdagsproblem, da åttendeklassingene tre dager i forrige uke deltok på Ungt Entreprenørskap og Teknisk Museums gründercamp på Engebråten ungdomsskole.

I finalen var det deres prosjekt "Trappen, suksess på rappen" som gikk av med seieren for beste idé. Elevene vil ganske enkelt bruke vannkraften i elva til å produsere strøm ved hjelp av små propeller langs elvebredden. Hver propell driver seks lyktestolper hver, slik at ikke hele strekningen mørklegges dersom én propell går i stykker.

– Vi synes det ville være bra å bruke fornybar energi i nærområdet vårt. Dessuten så vil det jo ikke koste noe å bruke strømmen. Med led-pærer i lyktestolpene vil dessuten forbruket bli veldig lavt, sier Lavrans.

5 millioner er bevilget

Nordre Aker Budstikke har flere ganger skrevet om lokalpolitikernes ønske om turveilys, som etter mange års kamp og flere skrubbsår og blåmerker, omsider ble hørt i fjor. I budsjettforliket mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre i bystyret i høst ble det bevilget fem millioner kroner på oslobudsjettet, blant annet til opparbeidelse av turvei med belysning på Akerselvas østside på strekningen Brekkedammen-Nydalen.

Nå kan både bydelsutvalget og kommunen se frem til å motta de unge gründerspirenes lysende forslag til løsning. Og de fire har stor tro på at ideen er gjennomførbar, både ved Akerselva og andre mørke elver.

– Hadde dette gått igjennom hadde vi blitt rimelig glade, sier Gjermund.

Prisen for beste presentasjon gikk til gruppen "Exempel" for et nettsted med bruksanvisninger. Publikumsprisen gikk til "Mega Super Blaster" – en multikølle for golf med utskiftbare lodd.

Her kan du lese om fjorårets vinnere av gründercampen på Engebråten. De ville redde verden.


Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien