RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har funnet begge de svart boksenefra AirAsia-flyet

En del av halepartiet på det styrtede AirAsia-flyet ble løftet opp på skipet Crest Onyx søndag, dagen etter det ble funnet.
En del av halepartiet på det styrtede AirAsia-flyet ble løftet opp på skipet Crest Onyx søndag, dagen etter det ble funnet. Foto: Darren Whiteside (Reuters / NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Letemannskaper har funnet begge de svarte boksene  til det styrtede AirAsia-flyet.

Indonesiske dykkere lyktes mandag i å hente opp den svarte boksen som inneholder ferdsskriveren til det styrtede AirAsia-flyet. Taleregistratoren er også funnet, men ikke hentet opp.

Ferdsskriveren, en av to svarte bokser som inneholder viktig informasjon, kan bidra til å forklare hva som skjedde da Airbus 320-flyet styrtet med 162 personer om bord i romjulen.

- I morges fikk jeg en offisiell rapport fra den nasjonale transportsikkerhetskomiteen. Klokken 7.11 lyktes vi med å hente delen av den svarte boksen som er kjent som ferdsskriveren, sier den nasjonale søk- og redningssjefen Fransiskus Bambang Soelistyo på en pressekonferanse i Jakarta mandag.

Boksen ble funnet under vraket av en av flyets vinger.

Ferdsskriveren overvåker faktorer som lufthastighet og retning, mens taleregistratoren tar opp radiooverføringer og lyder i cockpiten.

Fant taleregistratoren
Dykkere har funnet taleregistratoren til Air-Asia-flyet som styrtet i Javasjøen for to uker siden. Dermed er begge de svarte boksene funnet.

Taleregistratoren er ikke hentet opp fra vannet, men den er lokalisert på havbunnen, melder lokale medier og nyhetsbyrået AP.

Analyseres i Jakarta

Senioretterforsker i den nasjonale transportsikkerhetskomiteen, Mardjono Siswosuwarno, sier til nyhetsbyrået AFP at de svarte boksene vil bli sendt til Jakarta og at innholdet i dem vil bli analysert ved komiteens laboratorium.

Ferdsskriveren ble funnet allerede søndag, men det var ikke mulig å hente den opp umiddelbart ettersom den satt fast under vrakdeler. Boksen ble funnet etter at tjenestemenn tidligere hadde opplyst at det var fanget opp signaler i nærheten av det som antas å være skroget på flyet.

Eksploderte

Leder i det nasjonale søk- og redningsbyrået, S.B. Supriyadi, sier at innledende analyser av vrakdeler som så langt er funnet, tyder på at flyet eksploderte i kontakt med vann.

- Det eksploderte på grunn av presset, sa han til journalister i byen Pangkalan Bun på øya Borneo.

- Kabinen ble satt under trykk og før trykket kunne justeres, falt flyet.

Lørdag ble halepartiet til flyet hentet fra 30 meters dyp i Javasjøen, rundt tre mil fra flyets sist kjente posisjon. Dagen etter ble halen fraktet til en havn nær Pangkalan Bun.

30 dager

AirAsia-flyet forsvant fra radarene på vei fra Surabaya i Indonesia 42 minutter etter avgang den 28. desember. Alle de 162 personene om bord omkom.

Letemannskapene, som har blitt hindret av dårlig vær, har hatt som et hovedmål å finne ofre for ulykken og de svarte boksene som sender ut signaler i 30 dager.

Hittil er 48 omkomne hentet opp. De er alle funnet flytende i sjøen, og myndighetene regner med at de fleste av de øvrige befinner seg i flykroppen.

Søndag ble likene av et sørkoreansk par identifisert. Deres 11 måneder gamle baby er fortsatt ikke funnet. Alle utenom sju om bord på flyet var indonesiere.

Både amerikanske, kinesiske og andre internasjonale marineskip har deltatt i letingen.

Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, men Indonesias meteorologiske institutt mener at tropiske stormer i området er en medvirkende årsak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere