*Nettavisen* Nyheter.

Har funnet deler av ransutbyttet

Foto: Thomas Winje Øijord (NTB/Scanpix)

Flere millioner kroner lå godt pakket inn og nedgravd i skogen i flere måneder.

23.08.12 21:25

Politiet har nå funnet deler av ransutbyttet fra verditransportranet på Skedsmokorset. Flere millioner kroner har ligget godt pakket inn og nedgravd i skogen i flere måneder.

Les saken på rb.no

Helt siden fire maskerte og bevæpnede ranere slo til mot en verditransport utenfor Skedsmo senter natt til 10. oktober i fjor, har politiet jaktet på ransutbyttet på i underkant av ti millioner kroner.

Nå, snart ett år etter ranet, har politiet endelig klart å finne deler av millionutbyttet.

Nylig reiste fire etterforskere fra Romerike politidistrikt til et avsidesliggende sted i skogen sør i Østfold sammen med en av de siktede og hans forsvarer. Der viste han politiet hvor millionene var gjemt.

Gravd ned
Nedgravd og innpakket i både små plastposer, aluminiumsfolie, matavfallsposer, plastbøtter og til slutt en svart søppelsekk, fant politiet flere millioner kroner som stammer fra ranet på Skedsmokorset. Der har pengene ligget i flere måneder.

– Vi har hele tiden hatt et mål om å finne pengene. Fra tidligere ran vet vi at utbyttet gjerne reinvesteres i ny kriminalitet, og derfor har jakten på pengene vært viktig, sier politiadvokat Bjørn Erik Pettersen til Romerikes Blad.

Politiet har i lang tid visst at deler av ransutbyttet har vært intakt, men ikke hvor det har vært gjemt.

Les også: Krimekspert: - Uvanlig å finne utbytte

- Vi vet også at deler av utbyttet er investert eller brukt opp, sier Pettersen.

Etter det Romerikes Blad kjenner til skal pengene i den svarte plastsekken utgjøre mindre enn halvparten av ransutbyttet på i underkant av ti millioner.

Flere har erkjent

Siden tidlig i sommer har sju personer vært siktet i saken. I tillegg til det politiet mener er ranslaget på fire inkludert sjåføren av fluktbilen, er også en medhjelper og de to Nokas-vekterne som kjørte verditransporten siktet.

Én av vekterne sitter fortsatt i varetekt. Det samme gjør tre av de fire i det politiet mener utgjorde ranslaget. Sjåføren av fluktbilen sitter fengslet i en annen straffesak i Finland. Mannen politiet mener var medhjelper, er sluppet ut av varetekt.

I løpet av sommeren har politiet foretatt en lang rekke avhør av de siktede. Flere av dem har nå erkjent å ha deltatt på verditransportranet.

– Én av de vi mener deltok i ranslaget nekter fortsatt enhver befatning med ranet, sier politiadvokaten.

Enormt puslespill

Men veien fram til pågripelsene og funnet av millionene i skogen, har vært lang for politiet.

- Vi hadde ingen ting å gå på etter ranet og sto på helt bar bakke, sier politiadvokaten.

Men blant annet et tresifret antall avhør, møysommelig sjekking av elektroniske spor og overvåkningsbilder og -videoer fra fluktruten samt kreativ etterforskning, ga politiet stadig flere brikker i det enorme puslespillet.

Gjennombruddet kom da politiet klarte å finne fram til fluktbilen; en rød Audi A6.

Da kom også pågripelsene.

- Det har vært viktig for oss å få oppklart dette ranet. Vi har brukt store ressurser på etterforskningen og har hatt en egen gruppe som mer eller mindre har jobbet med dette på heltid. Ranet var det første store i Norge siden Nokas-ranet i Stavanger, og det vitnet om at det igjen var miljøer i Norge som var kapable til å utføre slike ran, sier Pettersen.

Les flere saker i Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.