Har funnet spor av vikingskip i Tønsberg: ny verdenssensasjon?

Vikingfunn:

SENSASJONELT FUNN: På eiendommen til Jarlsberg hovedgård er det funnet store skipsnagler. Arkeologene mener disse kan stamme fra en stort vikingskip.

SENSASJONELT FUNN: På eiendommen til Jarlsberg hovedgård er det funnet store skipsnagler. Arkeologene mener disse kan stamme fra en stort vikingskip. Foto: Per Gilding (Vestfold fylkeskommune)

Arkeologene i Vestfold har lenge sittet på hemmeligheten om funn av vikingskipsnagler på Jarlsbergjordene ved Tønsberg.

03.12.18 14:37

(Tønsberg Blad): – Det er gjort funn av skipsnagler som er så store at de kan ha sittet i vikingskip. Metalldetektorist Pål Fadum fant naglene oppå pløyelaget og leverte det til Vestfold fylkeskommune i henhold til rutinene, sier Terje Gansum, sjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune.

Han forteller at naglene er så kraftige at de kan ha tilhørt et vikingskip, det vil si en farkost på over 15 meters lengde.

Grunneier Nikolaus Wedel-Jarlsberg er varslet om funnet.

VIKINGSKATT: Det har blitt funnet skipsnagler som tyder på at det kan ligge et hittil ukjent vikingskip på Jarlsbergjordene, hvor Nicolaus Wedel Jarlsberg (innfelt) er grunneier. Foto: Per Gilding / Kirvil Håberg Allum (Tønsberg Blad)

Vil ikke si nøyaktig hvor

– Vi har gravd en kanal på 20 ganger 50 meter og funnet en del strukturer, men ikke fått tak i helheten ennå. Vi mangler vitenskapelig belegg for å si sikkert hva vi har funnet, sier Gansum til Tønsbergs Blad.

Det er ikke ønskelig å gå ut med funnsted da det er fare for plyndring av lokaliteten, skriver Gansum i en pressemelding.

- Vi har en bekymring for at metallsøker-miljøet skal «ta seg til rette», og det er en god grunn for oss til å skjerme lokaliteten av funnet, sier Gansum til Nettavisen.

Så snart det er mulig vil kulturarv sette i gang arbeidet med å scanne jordet med georadar for å finne ut hvor stor vikingskatten kan være. Mest sannsynlig vil det skje høsten 2019.

- Vi må vente til avlingene er ferdig, og det er ikke før høsten til neste år, forteller Gansum.

Vestfold fylkeskommune har i flere år samarbeidet med NIKU og Ludwig Boltzmann Institut i Wien i bruk av georadar i søkearbeid.

Fylkeskommunen vil sammen med NIKU og LBI ArchProgjennomføre undersøkelser og gå ut med resultater når kjøring med georadar er gjennomført og kvaliteten på dataene er tilfredsstillende og analyser gjennomført.

– Vestfold er vikingfylket

– Dette er kjempespennende. Det er ikke tvil om at det er Vestfold som har den store vikinghistorien. Det er funnet noe som kan være et vikingskip i Østfold, og det er hyggelig at de finner sitt, men vi skal ikke ha noe av at Østfold ypper seg som vikingfylke, sier fylkesordfører Rune Hogsnes til Tønsbergs Blad.

Han mener vestfoldingene må være stolte av historien sin.

– Viking er en internasjonal merkevare som har blitt sterkere de siste årene. Dette må vi dyrke også i turistsammenheng, sier Hogsnes.

Han benytter anledningen til å rose Terje Gansums avdeling.

– Fagmiljøet som er bygget opp i Vestfold er helt unikt, det er av intesnasjonal klasse. Samarbeidet de har med NIKU i Oslo og universitetet i Wien er vi veldig stolte av.

Håper på et nytt, helt vikingskip

– Jeg håper de finner et vikingskip som er helt, sier Ellen Eriksen, leder for hovedutvalg for kultur, idrett og folkehelse i Vestfold fylkeskommune til Tønsbergs Blad,

– Vi vet ikke hva man finner ennå, hvor stort det er, men det blir kjempespennende å følge arbeidet, sier Ellen Eriksen til Tønsbergs Blad.

Hun påpeker at Vestfold er inne i en god drive i vikingtidssatsningen som pågår.

– Når man først har funnet skipsnaglene, så er det nok noe mer der. De innleverte funnene vil gi kunnskap om hva vi har i Vestfold. Vi ønsker å satse på viking i Vestfold og da er dette funnet et gode, sier Eriksen.

Hun framhever arbeidet som gjøres i administrasjonen.

– Vi har flinke folk der, de er en del av miljøet som fant Jellestadskipet i Halden, framhever Ellen Eriksen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag