Har Gjedrem tatt for mye Møllers tran?

Selv om Norges Bank har satt ned renten med hele fem prosentpoeng på et drøyt år, er prisstigningen like lav. Det nye rentekuttet kommer heller ikke til å løse det problemet.

Det siste året har vært eventyrlig for lånekunder med flytende rente. Folk med en million i gjeld har 36.000 kroner mer i året å rutte med etter skatt.

Likevel rikker ikke prisveksten seg av flekken.

Siste inflasjonstall på 0,4 prosent - kombinert med hypoteser om at indeksen er kunstig høy på grunn av overvurderte husleier - tyder på at medisinen overhodet ikke virker, hvis «sykdommen» kun er lav inflasjon.

Likevel forskriver altså Norges Bank mer av det samme. Dagens rentekutt på 0,25 prosentpoeng var ventet, og sentralbanken fulgte opp med å signalisere at de kan ha flere rentekutt i ermet. Svein Gjedrem tar en skje tran, og holder tranflasken opp i luften så alle kan se den.

Resultatet var nytt fall i kronekursen.

Utad fremstår altså Norges Bank som skråsikker. Men hvis man analyserer den lange begrunnelsen og statistikken som ble diskutert på møtet, er inntrykket likevel at sentralbanken er i villrede.

Prisene på norske varer stiger nemlig sterkt (dobbelt så raskt som konsumprisindeksen) - det er importertvarene som blir billigere.

Nøkkelspørsmålet er derfor: Vil nye rentekutt bidra til økt produksjon i Norge?

Eller er prisveksten nå et mål i seg selv - uten hensyn til om den forteller om en økonomi i stagnasjon, eller (mer sannsynlig) - en strukturendring i verdenshandelen hvor Kina og andre lavkostland produserer varene billigere.

For å si det på Norges Banks måte: Vi tror det er mer sannsynlig at sentralbanken legger om rentepolitikken før inflasjonen når 2,5 prosent enn det motsatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag