*Nettavisen* Nyheter.

Har huset fullt av utstoppede dyr

Tom Hopen og Ellen Leithe har huset fullt av utstoppede dyr. Foto: Bjørn Tore Ness (Namdalsavisa)

Det første du ser er geparden. Så dukker det ene eksotiske dyret opp etter det andre – utstoppet og til pynt i stua. Bli med inn til treffsikre Tom!

14.03.15 10:57


Du forstår at det bor en jeger i huset når du svinger inn på tunet i Nufsfjord. En rødrev henger på veggen av uthuset, og to hunder står i gården og roper på oppmerksomhet fra oss fremmede, skriver Namdalsavisa


Synet som møter oss innomhus, forsterker inntrykket. Utstoppede dyrehoder pryder veggene i gangen. Her snakker vi om en fullblods jeger – en som har utvidet sine jaktmarker og tatt i bruk store deler av verden for å dyrke sin lidenskap.

– Fatter'n tok meg med på fuglejakt da jeg var stor nok til å bære en tiur heim, sier Hopen og smiler.


41-åringen har jaktet både stort og smått siden han var guttunge. Men trolig skjøt han selve gullfuglen da han siktet seg inn på Ellen Leithe – og traff henne midt i hjertet.

Se bildeserie: Jakttrofeene


For nå har jegeren noen å dele lidenskapen med.

– Nå synes jeg det er like spennende å være med Ellen på jakt, som å jakte selv, sier han og ser bort på kjæresten i sofaen.

Ellen Leithe hadde ikke tatt i et gevær før hun traff Tom – og det sa «pang».

– Jeg har jaktvald heime på Jøa, men hadde ikke jaktet før vi ble sammen i 2008, sier 51-åringen.
Men da hun først fikk interessen, gikk det fort å bli bitt av basillen.

– Jeg tok jegerprøven på en torsdag, reiste til Afrika på fredag – og onsdagen etter skjøt jeg mitt første dyr, forteller hun.


I Afrika hadde Tom vært flere ganger på jakt før han «felte» Ellen og fikk kjæresten som turkamerat.

– Jeg hadde vært både i Botswana, Sør-Afrika og Namibia på egen hånd før vi reiste sammen til Omatako Hunting Ranch i Namibia, sier Hopen.

Siden har kjæresteparet vært på samme plass flere ganger.

– Det er veldig bra i Namibia, både på service og vilttetthet. De organiserer alt og bruker lokalkjente, som er drevne og svært profesjonelle, forteller jegeren.

Du kan lese hele artikkelen her.

Troféjakt er big business i mange av de afrikanske landene.

– Det er storindustri – ingen tvil om det, sier Ellen.

Du kan lese hele artikkelen her.

Kjæresteparet fra Namdalen legger ikke skjul på at de misliker måten en del av denne troféjakta foregår på. Når velstående, vestlige personer blir fraktet inn til jaktområdene i biler – og skyter sine trofé fra lasteplanet.

– For meg er det avgjørende hvordan vi jakter. Jeg liker å snike rundt i bushen og komme så tett innpå dyra som mulig. Det er spennende, men krevende. Det kryr av andre dyr som har ører og øyne på stilk, og som varsler fra om farer som lurer i buskene, forklarer Tom.
Da er det greit å vite at jegerne ikke opptrer alene.

– Vi har alltid med en sporer – som er sinnssykt dyktig – og en profesjonell jeger som avgjør hvilke dyr vi kan skyte. Dette er veldig strengt regulert i Namibia, både med tanke på forvaltninga av dyrebestanden og fordi de ønsker kvalitet på trofeene. Dette handler om områdets renomme – det er viktig med et godt omdømme ettersom jakt er en stor del av landets turistindustri, sier Tom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tom Hopen og Ellen Leithe har huset fullt av eksotiske utstoppede dyr. Foto: Bjørn Tore Ness (Namdalsavisa)


Han har mistet oversikten over hvor mange ulike dyrearter han har skutt i Afrika. Kanskje 30 – muligens flere.

– Hva er ditt beste trofé?

Tom smiler og ser bort på kjæresten.

– Bortsett fra henne er vel geparden den mest spesielle. Det blir ikke tatt ut flere enn rundt 250 slike i året. Lisens-jakta på dyret er veldig strengt. Men geparden er en lystmorder som spiser ferskt kjøtt hver dag. Den tar mange av kalvene til viltet, påpeker Tom.
Kjæresten legger til at selve fellinga av verdens hurtigste pattedyr er krevende.

– Geparden kom i en vill fart. Vi satt på ganske langt hold. Du må være en veldig god skytter for å treffe riktig, sier Ellen.

Da kommer det godt med at jegeren har flere norgesmesterskap i jaktfelt- skyting på «cv-en». Og at han holder ferdighetene oppe gjennom allsidig jakt – året rundt.

– Vi trener vanvittig mye heime på Jøa. Og vi jakter på både fugler, elg, rådyr og rein her i Norge, forteller Ellen.

Det siste er nesten like eksotisk som å reise til Afrika.

– Vi har vært åtte ganger på Dovre og jaktet rein. Det er fine turer, som vi tar både for å skaffe oss kjøtt og for den storslagne opplevelsen, sier Ellen.

Lidenskapen koster. Kjæresteparet legger ikke skjul på at jaktturene til Afrika ikke er billige.

– Hvordan har dere råd til de lange reisene, til å kjøpe lisenser og ikke minst få stoppet ut alle dyrene?

Kjærestene ser på hverandre og smiler. Tom jobber på verkstedet til Moelven Van Severen. Ellen er sykepleier ved Sykehuset Namsos. Ingen typiske «statusyrker» med høy lønn, akkurat.

– Vi prioriterer jakt. Som du ser, har vi gamle hus og gamle møbler. Vi har gamle biler, og skaffer oss nesten alt av mat gjennom jakt og fiske. Vi sparer for å kunne leve ut drømmen, sier Ellen.


– Sydenturer er kanskje ikke noe for dere?

– Nei, men vi har faktisk vært på en tradisjonell sydenferie en gang sammen. I stedet for Syden, kan vi like gjerne ta båten ut til ei av øyene utafor Jøa, eller overnatte i en gapahuk. Vi har også tilgang på ei hytte i Lierne, som vi bruker noen ganger. Vi jakter der også. Afrika-turene er jo også litt ferie – men mest jakt, forteller Ellen.

"Vi prioriterer jakt. Som du ser, har vi gamle hus og gamle møbler. Vi har gamle biler, og skaffer oss nesten alt av mat gjennom jakt og fiske. Vi sparer for å kunne leve ut drømmen.
Ellen Leithe
Jeger


– Men hva koster selve jakta i Afrika?
– Det kommer an på hvilket dyr du skal skyte. Vi får utlevert ei prisliste. Jeg setter opp budsjett før jeg går ut på jakt–Tom skyter når han får sjansen uten å planlegge dette altfor mye, sier hun.

– Jeg setter også opp et budsjett – men legger på 20.000–30.000 kroner i tillegg, forklarer Tom.

– Og for å sette det i perspektiv: Det koster nesten like mye å delta på den lokale hjortejakta i Namdalen som å reise på jakttur til Afrika, legger Ellen til.

De vil ikke snakke så mye om penger, men Tom gir et eksempel som forteller noe om prisnivået på hobbyen de bedriver.

– Det kostet 2.500 dollar å skyte geparden i 2009. I tillegg kom 36.000 til utstopping samt utgifter til henting.

De fleste av dyrene paret har fått utstoppet, er det Espen Lynne i Oppegård som har tatt hånd om.

– Han er kjempeflink, mener Tom.

Og ingen kan vel protestere på det. Trofeene rundt om i huset forteller ikke bare om dyktige jegere, men også et godt stykke håndverk i etterkant av fellinga.

Men det er ikke alle dyrene som skytes som egner seg til utstopping.

– Jeg har vært på Grønland og skutt moskus. Men de er ikke utstoppet, sier Tom og ler.

41-åringen har vært både i Mongolia, Skottland og Polen på jaktturer, og har ikke tall på hvor mange arter han har skutt.

Ellen har foreløpig «bare» sju afrikanske dyr på samvittigheten – deriblant en sebra.

– Et flott dyr som det ikke er enkelt å jakte på. Vi gikk i 30 timer etter dyret før jeg kom på skuddhold. Det skal jeg ikke gjøre igjen, sier hun.

Men begge jegerne har nye arter i kikkerten.

– Til høsten reiser vi til Afrika igjen. Denne gangen til Zambia, hvor vi blant annet skal jakte bøffel.


Bøffelen er en av artene som regnes blant «Afrikas fem store»–et samle- uttrykk som henspiller på de fem vanskeligste dyrene å jakte på til fots i Afrika. De fire andre er løve, leopard, neshorn og elefant.

Tom har ikke felt noen av disse, men var nære på da de jaktet leopard på en tidligere tur.

– Vi jaktet i mørket, men dessverre sovnet guiden vår på post da alarmen gikk. Etterpå viste bilder fra et vilt- kamera at leoparden hadde vært like ved oss–på skuddhold, forteller Tom.


En dyktig jeger må ha utstyr som står i stil til ferdighetene. Derfor har 41-åringen et rikholdig utvalg børser innlåst i våpenskapet – blant annet flere dobbeltrifler.

– Det er typiske «Afrika-børser» med grovt kaliber som er gode å ha når du jakter fallvilt på kort hold, forklarer Tom og holder opp ei av riflene.

Den er dødelig effektiv, men har også en prislapp som er egnet til å skremme.

– Denne koster over 250.000 kroner og er såpass eksklusiv at jeg ikke kunne kjøpe den ny, forklarer Tom.


I hjørnet ved sofaen står en vakker waterbuck, med uvanlig mye pels til å høre heime i Afrika. Det knytter seg en spesiell historie til det utstoppede dyret.

– Det er rart med det, men vi husker hver enkelt felling helt klart. Da vi skjøt denne, ble det litt styr i etterkant, minnes Tom og ser bort på den store antilopen med lange gevir.

– Vi satte oss ned ved et vannhull da det ble varmt. Så kom denne waterbucken, og vi ble ivrige på å jakte. Men den profesjonelle jegeren var ikke sammen med oss akkurat da, så stifinneren løp for å sjekke om vi kunne få tillatelse til å ta dyret. Det fikk vi, og etter ei stund var dyret felt. Men senere viste det seg at vi hadde skutt selveste avlsbukken, og dette gjorde den ansvarlige på ranchen rasende. Sporeren vår ble veldig lei seg og var redd for å miste jobben, så vi forsøkte å trøste ham så godt vi kunne med gaver og noen dollar ekstra, forteller Tom.


"Det viste seg at vi hadde skutt selveste avls- bukken, og dette gjorde den ansvarlige på ranchen rasende. Sporeren vår ble veldig lei seg og var redd for å miste jobben.
Tom Hopen
Jeger


Kjærestene er
helt klart hardt rammet av «afrikafeber», og kan nesten ikke vente til høsten–og neste tur.

– Det er fire år siden vi var i Afrika sist. Nå har vi spart penger og gleder oss. Det er veldig spennende å være i lag om dette, sier Ellen.

Tom nikker og er tydeligvis enig. Selv er han godt i gang med å ferdigstille et «troférom» i 2. etasje på huset som han har overtatt etter besteforeldrene i Nufsfjord.

– Det tar litt tid når du skal gjøre alt selv, forklarer han.

– Men får dere sjansen og feller en bøffel til høsten, stoppes den kanskje ut og havner her oppe?

– Nei, så stor plass har jeg ikke, sier Tom Hopen og ler.

Huset nede ved fjorden rommer mangt og mye, men alle dyrene i Afrika er det dog ikke plass til ...

Les flere saker i Namdalsavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.