RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har ikke drevet valgkamp, lammet av slag - soleklar president-favoritt

Algeries President Abdelaziz Bouteflika viste seg offentlig for første gang på lang tid da han torsdag ga sin stemme.
Algeries President Abdelaziz Bouteflika viste seg offentlig for første gang på lang tid da han torsdag ga sin stemme. Foto: Zohra Bensemra (Reuters)
Algeries president er soleklar favoritt til gjenvalg.

Alger (NTB-AFP): Han er 77 år gammel og sterkt svekket etter å ha blitt rammet av slag. Likevel er Abdelaziz Bouteflika storfavoritt i presidentvalget i Algerie.

Abdelaziz Bouteflika stilte til gjenvalg for tredje gang i torsdagens presidentvalg. Da han selv avga stemme i bydelen El Biar i Alger, ble han brakt inn i rullestol.

Det var første gang han viste seg offentlig på om lag to år.

Bouteflika har hatt makten i Algerie siden 1999, og selv om han har vært så godt som usynlig i valgkampen etter et slag, ventes han å vinne en lett seier og bli gjenvalgt for tredje gang.

Annerledesland

Algerie er et unntak i Nord-Afrika, der den arabiske våren førte til store omveltninger. I motsetning til nabolandene Tunisia, Libya og Egypt, overlevde regimet i Algerie.

Det var bare noen få spredte protester som raskt ble slått ned, men som også ble ufarliggjort av at Bouteflika satte inn store summer for å bedre befolkningens levekår.

Trass i misnøye med korrupsjon, et autoritært styresett og stor arbeidsledighet har algerierne bitter erfaring med konflikt og omveltninger og vil nødig oppleve kaos og krig igjen.

I valget utfordres Bouteflika av fem andre kandidater. Algerisk presse ser imidlertid på valgresultatet som gitt på forhånd.

«Denne kvelden er i virkeligheten bare teppefall for et dårlig politisk drama», skriver avisa El Watan i en kommentar.

Venter fusk

Den fremste utfordreren ved valget torsdag er tidligere statsminister Ali Benflis, mens andre opposisjonspartier og en nylig grunnlagt ungdomsgruppe har oppfordret til boikott på grunn av faren for valgfusk.

Selv om Bouteflika kan regne med å bli gjenvalgt med god margin, til dels på grunn av det varslede valgfusket, vil det være ugunstig for ham om frammøtet blir svært lavt. Derfor har han oppfordret velgerne til å overse boikottoppfordringene og gå til valgurnene.

Benflis på sin side advarer regimet mot valgfusk og gjør det klart at en «hær av støttespillere» vil være på plass for å overvåke valglokalene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere