RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
JORDSKJELV: Turister og fastboende har lagt seg til ute, i frykt for nye skjelv. I underkant av ti nordmenn som befinner seg i Nepal, er ennå ikke gjort rede for.
JORDSKJELV: Turister og fastboende har lagt seg til ute, i frykt for nye skjelv. I underkant av ti nordmenn som befinner seg i Nepal, er ennå ikke gjort rede for. (Scanpix)

Har ikke fått kontakt med ti nordmenn

Sist oppdatert:
UD forsøker fortsatt å få informasjon om nordmenn som befinner seg i Nepal.

Over 200 nordmenn var i Nepal da jordskjelvet inntraff i helgen. Myndighetene har ikke kommet i kontakt med i underkant av ti av dem.

Det er ikke meldt om noen skadde eller omkomne fra Norge.

- Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold i Nepal som ikke er strengt nødvendig. Norske borgere som oppholder seg i, eller planlegger å reise til Nepal, oppfordres til å holde seg oppdatert via ambassadens hjemmesider, samt til å registrere sin reise via www.reiseregistrering.no , skriver DU på sine nettsider.

-Utenriksdepartementet har løpende kontakt med ambassaden i Kathmandu og arbeider for å få oversikt over norske borgere i Nepal.

LES mer: UD: Over 200 nordmenn i Nepal under jordskjelvet

- Vondt å se
Lage Sofienlund måtte rømme fra huset han satt i da jordskjelvet inntraff i Nepal. Nå venter han og vennene på å få reise til Katmandu.

Sofienlund og reisefølget var på vei ned fra tre ukers tur i de nepalske fjellene da de merket lørdagens jordskjelv.

– Det ristet i cirka 30 sekunder hos oss. Husvegger klappet sammen og veier skled ut. Ruter knuste. Vi måtte rømme ut fra huset vi satt og spiste lunsj i, sier Sofienlund til NTB.

Reisefølget befant seg rundt 45 kilometer fra Everest Basecamp. Nå er de i byen Lukla, der de venter på å fly til hovedstaden Katmandu. Nordmennene, som er med i turgruppa til reiseselskapet Hvitserk, er i god behold.

– Landsbyene oppover i Khumbudalen bærer preg av skjelvet. Det var vondt å se de enorme ødeleggelsene på hus og veier da vi gikk nedover dalen dagen skjelvet traff, sier han.

LES mer: Slik hjelper verden Nepal

LETER: Så langt er over 3700 mennesker bekreftet døde, men tallet vil trolig stige - det er fryktet at så mang som 4500 mistet livet i skjelvet i helgen.

Hjelpe først
Noen nordmenn i Nepal har uttalt at Utenriksdepartementet (UD) ikke har gjort nok for å få dem hjem. Departementet oppfordrer nordmenn som vil reise fra Nepal om å oppsøke sine reisebyråer for mer informasjon, opplyser pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen.

- Hovedfokuset nå er ikke å få nordmenn hjem, men å hjelpe folk som er rammet av jordskjelvet. Jeg har forståelse for at nordmenn ønsker å komme ut av landet, men det er også fullt mulig å hjelpe til for dem som ønsker det, sier Børge Brende til P4 .

Over 3.700 mennesker er til nå bekreftet omkommet etter det kraftige jordskjelvet i Nepal lørdag. Siden er landet blitt rammet av en rekke etterskjelv. Situasjonen er fortsatt kaotisk, og tallet på døde er ventet å stige. Ifølge FNs barnefond UNICEF er n ærmere 1 million barn trenger akutt hjelp etter det voldsomme jordskjelvet.

KATMANDU: En liten jente venter utenfor sykehuset, etter et av de kraftige etterskjelvene.

Til Norge
Reisearrangøren Hvitserk jobber mandag med å få sine 19 norske turdeltakere hjem til Norge fra jordskjelvrammede Nepal. Alle kom uskadd fra skjelvet.

– Vi har tolv personer ved byen Lukla, som håper å fly til Katmandu i dag. Ytterligere sju stykker har vært på Mount Everest, og er også på vei til Lukla, sier daglig leder Trygve Sunde Kolderup til NTB mandag morgen.

Han sier turgåerne er preget av jordskjelvet som har rammet landet, men at ingen av de norske er skadd eller har hatt behov for legehjelp. Telefondekningen er ustabil, og deltakerne får heller ikke ladet batteriene på mobiltelefonene sine før de når hovedstaden.

LES også: Her treffer snøraset campen

Arrangøren har vært i kontakt med den norske ambassaden i Nepal angående overnatting til følget får reise hjem fra Katmandu.

– Turdeltakerne har i utgangspunktet flybilletter hjem denne uken, men vi vet foreløpig ikke når får dra, sier Kolderup.

KRITSIK: En alvorlig skadd person fraktes ned fra fjellet, etter at snøskred tok med seg basecamp i Mount Everest.

Redningsmannskaper på vei
Mandag morgen lettet et Norwegian-fly med 34 redningsfolk og seks hunder fra Gardermoen. De håper å ankomme jordskjelvrammede Nepal i kveld.

Norsar-teamet, bestående av mannskap fra Norske Redningshunder, Oslo brann- og redningsetat og Oslo universitetssykehus sto klart til avreise søndag kveld, men var nødt til å vente natten gjennom på landingstillatelse fra Katmandu.

– De var rolige, behersket og klare for å yte en innsats. I den grad det er mulig, er de forberedt på å se mye elendighet, sier daglig leder Jim Olav Hansen i Norske Redningshunder til NTB.

Det chartrede Norwegian-flyet lettet klokken 7 mandag morgen. Det er ventet å ankomme Katmandu i 17-tiden norsk tid, men det er mulig flyet må mellomlande i Aserbajdsjans hovedstad Baku for å fylle drivstoff, opplyser Hansen.

- De vil trolig være operative fra mandag kveld, sier han.

Blant dem som nå er på vei til Nepal for å bistå jordskjelvofre, er brigadesjef Håvard Bakken i brannvesenet i Oslo.

– Vi håper å kunne redde og hjelpe flest mulig. Målet med å dra er å finne overlevende, sa Bakken til NTB søndag kveld.

LES også: Norske redningsfolk håper å finne overlevende i Nepal

PÅ VEI: Teamet fra NORSAR (Norwegian Search and Rescue) er mandag morgen klar for å reise til Nepal for å hjelpe til etter jordskjelvet. 40 personer og seks spesialtrente ruinhunder er ombord i flyet.

Sover ute
I frykt for etterskjelv og sammenraste bygnigner, sover mange ute om nettene.

- Alle sover og oppholder seg ute på gater og åpne plasser, forteller Kari Helene Partapuoli, som er i hovedstaden Katmandu.

Partapuoli som er leder av Utviklingsfondet ankom Nepal kort tid før jordskjelvet lørdag, forteller at hun og de to andre nordmennene i reisefølget har sovet ute i natt og nå avventer situasjonen.

– Vi sitter stille under åpen himmel. Vi har lite overblikk og lite informasjon selv. Men her vi befinner oss er situasjonen rolig, men det er stor usikkerhet, forteller hun til NTB.

Hun sier de fleste bygningene står i den delen av hovedstaden som hun befinner seg i.

LES hele: Nordmenn i Nepal forberedt på flere netter utendørs

FLYPLASS: Flere hundre overnatter utenfor hovedterminalen på flyplassen i Katmandu.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere