Gå til sidens hovedinnhold

Har ikke penger til å bemanne kreftskanner

Gaven fra kreftforening går for halv maskin.

Oslo universitetssykehus har ikke penger til å bemanne den nye kreftavslørende PET-skanneren mer enn halvparten av tiden, skriver Aftenposten fredag.

Skanneren til 33 millioner kroner ble gitt som gave fra organisasjonen Aktiv mot kreft. Maskinen kan avsløre og finne kreft der blodprøver og andre tester kun viser at det må finnes kreftsykdom i kroppen.

Ga en million
Styret i Kreftforeningen oppdaget nylig at maskinen sto ubrukt og vedtok dermed å gi sykehuset en million kroner, slik at man kan få utnyttet skanneren bedre.

- Kreftpasientene blir lidende. Vi vet at mange pasienter avvises på grunn av manglende ressurser, sier Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til avisen.

Seksjonsoverlege Carl Müller ved Ullevål sier maskinen ikke kan drives for en million årlig fordi full drift krever tre årsverk for spesialister i nukleærmedisin, ett for radiolog og fire for radiografer.

- Legearbeidet er omfattende og består i tillegg til tolkning av bildene også av diskusjoner i kliniske møter om pasientene og vurdering av henvisninger så vel som opplæring av nye leger.

- Glad for private som bidrar
Statssekretær Robin Kåss sier at OUS er finansiert gjennom bevilgninger som bør være tilstrekkelige.

-Man skal ikke være avhengig av frivillige gaver for å drifte sykehusene, men vi er glad for de private som bidrar for å gjøre helsevesenet enda bedre, sier han.

Oslo kommune vil nå sende brev til Helsetilsynet.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken