Visste du at du kan få vrakpant for parkeringsplassen din? Det kan du i Oslo nå, om du har en bedrift og ønsker å fjerne parkeringsplassene.

- Det er en tilskuddsordning der vi gir tilskudd til private bedrifter som ønsker å bytte ut parkeringsplassen sin med noe annet permanent, sier Bergljot Tjønn i Klimaetaten i Oslo kommune til Nettavisen.

Siden ordningen ble innført i fjor vår, har imidlertid kommunen bare fått inn søknader om å fjerne sju parkeringsplasser, og det er gitt støtte til fem plasser.

Les også: Enighet om Oslo-budsjettet - disse får dyrere parkering

- Inngripende tiltak

Totalt er det så langt blitt utbetalt 33.896 kroner for omgjøring av de fem plassene, hos to bedrifter.

- Begge steder er det tiltak der parkeringsplasser blir gjort om til sykkelparkering, og vi utbetaler pengene først når tiltaket er ferdigstilt og alt er betalt, sier Tjønn.

- Men vil du si dette er en suksess når bare fem parkeringsplasser er fjernet?

- Oslo er en by med generelt lite plass, og parkeringsplasser er verdt veldig mye penger for privatpersoner og bedrifter, så vi hadde jo ingen forventning om at dette skulle bli en av våre mest populære ordninger. Men ut fra hvor inngripende tiltaket er, så er vi fornøyd med antall søknader vi har fått, sier hun.

Tjønn viser også at ordningen ble innført i en periode hvor mange var på hjemmekontor. Hun tror også at mange bedrifter kanskje har kviet seg til å fjerne parkeringsplassene sine på grunn av smitteverntiltak.

Les også. Raser mot byrådet som vil kreve betaling for privat parkering: - Skremmende

Heller et pingpongbord?

Men hva parkeringsplassene kan brukes til, er opp til bedriftenes egen kreativitet.

- Det kan være et lunsjområde, et pingpongbord eller det kan være tiltak som tilrettelegger for aktiv jobbreising, som for eksempel sykkelparkering, forteller hun.

Tilskudd er beregnet til inntil 10.000 kroner for kostnadene til tiltaket som etableres på den omgjorte plassen, begrenset til 30 prosent av totalkostnaden.

- Vi gjør ikke en vurdering av hvor godt tiltaket er, det er ikke derfor vi har avvist to søknader. Da er det fordi det er noe formelt feil med søknaden, sier Tjønn.

Kan privatpersoner også søke om å fjerne p-plassen sin?

- Nei, denne ordningen er rettet mot arbeidsreiser. Så da så vi det som mest effektivt å rette det mot bedrifter, svarer hun.

Les også: Oslo kommune har solgt langt flere beboerparkeringer enn det er parkeringsplasser: – Lureri

- Kjøre mindre til jobb

Målet med ordningen er rett og slett å få ned biltrafikken, og dermed utslippene.

- Vi ser jo at tilgang til parkering på arbeidsplassen er veldig viktig for hvorvidt folk velger å kjøre bil til jobb. Om du kjører på jobb har også innvirkning på resten av reisene dine i løpet av en dag, sier Tjønn, og påpeker:

- Kjører du til jobb vil du ofte handle og hente i barnehagen med bil også, mens hvis du bruker andre transportmidler så bruker du gjerne dem på de reisene også.

Les mer om støtteordningen her (ekstern lenke)

Ifølge reisevaneundersøkelsen for de største byområdene fra 2013-2014, valgte 64 prosent å kjøre til jobb om man hadde gratis parkering. Hvis man måtte betale kjørte 45 prosent, og hvis man ikke hadde parkering brukte kun 13 prosent bil i jobbreisen.

Les også. Her skal 100 parkeringsplasser fjernes: – Folk er fortvilet

- Klart folk kan reagere

De siste årene har det rødgrønne Oslo-byrådet fjernet om lag 5000 parkeringsplasser i Oslo, noe som har skapt mye debatt og kraftige reaksjoner fra mange bilister.

- Forstår du at folk reagerer på at parkeringsplasser blir fjernet?

- Det er klart at folk kan reagere, men her er det jo arbeidsgiverne som tar den beslutningen, sier Tjønn om det, og legger til:

- Vi har ingen myndighet til å fortelle hva bedriftene skal gjøre. Så det vi prøver på med tilskuddsordningen er å få arbeidsgivere til å selv ønske å gjennomføre dette tiltaket og se verdien i det, sier hun.

Frp: - Tullete bruk av skattepenger

Fremskrittspartiet i Oslo er imidlertid kritisk til tilskuddsordningen.

- Det er ikke store summen som er gitt i tilskudd, men jeg mener det er grenser for hva byrådet skal bruke kommunens midler til, sier Camilla Wilhelmsen, Frps gruppeleder i Oslo bystyre, til Nettavisen.

Wilhelmsen mener hele ordningen burde fjernes.

- Jeg mener at dette rett og slett er tullete bruk av skattepengene våre. Folk som ønsker å sette opp en basketkurv på parkeringsplassen sin, får etter min mening betale for det selv, sier hun, og legger spørrende til:

- Dersom noen ønsker å parkere sykkelen, lage et lunsjområde eller sette opp en basketkurv som det står i tildelingskriteriene, så skal de altså få tilskudd til dette fra klimaetaten i Oslo kommune?

Les også: Tunnelstrid i Oslo: - På tide at Raymond Johansen legger bort kjepphestene

Byråden: - Bruker gulrot

Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), forsvarer imidlertid vrakpanten.

- Ofte får vi kritikk for å bruke for mye pisk i klimapolitikken, men her bruker vi gulrot når vi gir økonomisk støtte til de som vil bruke arealer til noe annet enn parkering, sier Stav i en kommentar til Nettavisen.

- Ordningen er en fin måte å utløse tiltak som kommer både de ansatte og bedriftene til gode, men også resten av byen – gjennom reduserte utslipp og biltrafikk, legger hun til.