Gå til sidens hovedinnhold

Har kjøpt inn 3 millioner hurtigtester - her prøves de ut

Helsemyndighetene håper å kunne rulle ut ny testmetode nasjonalt i slutten av november, og ytterligere én er på trappene.

AKER SYKEHUS (OSLO): - Dette vil kunne gjøre utbruddshåndteringen mye mer effektiv, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Nettavisen utenfor Aker teststasjon. Der er er utprøvingen av de nye hurtigtestene for koronavirus i full gang mandag. Viser de seg vellykkede, blir testene etterhvert tilgjengelig også i andre kommuner.

- De kommunene som nå har utbrudd, må noen ganger vente flere dager for å få avklart om testen er positiv. Med en slik hurtigtest kommer svaret i løpet av 20 minutter, forklarer Nakstad.

Se video øverst: Espen Nakstad utdyper hvorfor hurtigtestene blir et viktig verktøy for å bekjempe smitteøkningen

Sammen med helsebyråd i Oslo Robert Steen (Ap) overvar Nakstad utprøvingene av hurtigtester for koronavirus på Aker teststasjon. Pressefolkene som hadde møtt opp fikk se hvordan hurtigtesten utføres, fortsatt med en vattpinne langt opp i nesa på personen som skal testes. Forskjellen er altså at prøven ikke behøver å sendes til noe laboratorium. Svaret skal komme i løpet av kort tid.

Nakstad sier håpet er å få i gang hurtigtester nasjonalt fra slutten av november.

- Ved å starte smittesporingen tidligere kan vi stanse spredning, sa helsebyråd Robert Steen (Ap).

Les også: Smittekartet for Oslo lyser rødt - nå kommer hurtigtestene

Nakstad beskriver hurtigtestene som et supplement for å få mer kontroll på smittespredningen.

- Vi håper at vi i løpet av noen få uker vil ta så mange tester at vi kan si om dette dette blir en sikker metode, uttalte han.

- Vil kriteriene for hvem som skal testes være de samme?

- Det er ikke noen planer om å endre det foreløpig. Nå er det slik at alle som tror de har covid-19 kan teste seg. Nå er det også blitt slik at man ønsker å teste alle nærkontaktene.

- Sist uke kom det nye innskjerpede smitteverntiltak både nasjonalt og i Oslo. Når kan vi vente å se effekten av disse?

- Mange av disse tiltakene vil nok virke og begrense spredningen i smitte, men det å se om vi får smittetrenden til å snu. Det vil nok kreve noe tid, iallfall en uke, kanskje to, fra man iverksetter tiltak. Det er åpenbart at de tiltakene som har vært gjeldende i Oslo siden høstferien har hatt effekt, for smittespredningen har ikke vært like kraftig i Oslo som i de andre storbyene i Europa. Men det å bremse smitten er ikke nok, vi ønsker å reversere den slik at tallene går nedover. Det krever mer innsats, sier Nakstad.

Vil teste gjennom spytt

Nakstad opplyste at spyttprøver, som det tidligere har vært snakk om, fortsatt står på agendaen, men at det er teknisk krevende å få til.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

- Det håper vi er neste skritt, slik at folk kan teste seg hjemme ved å spytte i et glass. Grunnen til at det har blitt forsinket er at det er teknisk krevende, sa Nakstad mandag på spørsmål fra Nettavisen.

Gir svar på 15-20 minutter

Hurtigtester er et nytt verktøy i arbeidet med å begrense spredning av koronavirus. Testene skal prøves ut i Oslo i november, deretter skal Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet vurdere om, når og hvor de skal tas i bruk.

Hurtigtesten vil bli tatt ved å bruke en vattpinne i nesen, på samme måte som i dag, men hurtigtesten gir svar automatisk i løpet av 15-20 minutter. Det er ikke nødvendig å sende prøven til et laboratorium, opplyser Helsedirektoratet.

Les også: Ytterligere tolv personer har fått påvist koronasmitte etter bryllupsfester

- Det er en prøvepinne i nesa og svelg, men nå sendes de ikke rett til laboratorium, opplyste Nakstad.

Har kjøpt inn 3 millioner hurtigtester

Håpet er at hurtigtestene skal kunne styrke testkapasiteten i Norge betydelig, ikke minst i kommuner med store avstander og små ressurser.

Norge har kjøpt inn tre millioner hurtigtester og har i tillegg opsjon på ytterligere to millioner, ifølge Helsedirektoratet. Nakstad sier testmetoden er prøvd ut i andre land og har vist seg vellykket der.

Les også: 64 koronapasienter er innlagt på sykehus

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken