RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har kriget i 50 år - nå kommer de til Oslo

Colombias president, Juan Manuel Santos, er i gang med en forsonende tone til FARC-geriljaen som har vært i strid med regjeringen siden 1964.
Colombias president, Juan Manuel Santos, er i gang med en forsonende tone til FARC-geriljaen som har vært i strid med regjeringen siden 1964. Foto: Fernando Vergara
Sist oppdatert:
Kolombianske myndigheter vil forhandle om fred med FARC-geriljaen etter 50 år med strid.

Kolombianske myndigheter og FARC-geriljaen åpner fredsforhandlinger i Oslo i oktober, ifølge landets president Juan Manuel Santos.

Presidenten har vært i hemmelige møter med lederne av geriljaen og vil i løpet av noen dager kunngjøre detaljene.

- Siden den dagen jeg kom til makten, har jeg fulgt min konstitusjonelle forpliktelser om å få til fred. Og vi har gjennomført forberedende samtaler med FARC for å oppnå en stans i konflikten, sa Santos i en tale til nasjonen mandag kveld.

- Vi vil lære av vår fortid
Siste gang regjeringen innledet forhandlinger fra i 1999, da de opprettet en 42.000 kvadratkilometer stor frisone hvor forhandlingene kunne ta sted.

Etter to år ble konflikten tvert imot intensivert og toppet seg i bortføringen av senator og presidentkandidat Íngrid Betancourt 23. februar 2002. Hun ble befridd av kolombianske sikkerhetsstyrker etter seks år.

Stort sett alle forhandlingsforsøk gjennom de siste tiårene har blitt ødelagt av at enten den ene eller den andre parten benyttet anledningen til å gå til væpnede aksjoner og snikmord.

- Vi kommer til å lære av vår fortid. Alle fredsprosesser må føre til å få en slutt på konflikten, ikke forlenge den, sa president Santos mandag.

Kommunistisk agenda
Striden mellom FARC-geriljaen har gjort Colombia til en av de farligste landene i verden å reise til på grunn av væpnede treff, bilbomber og et tusentall kidnappinger, som er en måte for geriljaen å finansiere sin virksomhet.

Ulovlig narkohandel og utpressinger er også daglig kost for kolombianere.

Geriljaen har rundt 15.000 medlemmer som holder delvis kontroll av rundt 30 prosent av landet. De har en marxistisk-leninistisk agenda og påstår å representere de fattige i deres kamp mot den sosiale eliten i landet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere