RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har lokalvalg utspilt sin rolle?

Sist oppdatert:
Når sju av ti ikke aner hvem som er fylkesordfører, er det grunn til å spørre hvem lokalvalgene er til for.

Valgkampen 2003 når innspurten, og det har vært langt mellom hø ydepunktene.

Hittil er vel Martin Schanche og Jan Birger Medhaug de mest kjente lokalpolitikerne i landet. Suverent foran Gisle Handeland og Ragnar Kristoffersen (ja, for du vet vel hvem de er?).

En meningsmåling i Aftenposten bekrefter flere tilsvarende må linger: Hele 68 prosent av velgerne vet ikke hvem som er fylksordfører, og seks av ti vet ikke engang hvilket parti vedkommende representerer.

Det er forstemmende resultater.

Et mål på det politiske systemets legitimitet er evnen til å ta opp i seg konflikter og motsetninger og å meisle ut løsninger og resultater. Når motsetninger ikke blir kanalisert gjennom systemet, mister det også sin oppslutning.

For fylkeskommunen ser hindringene store ut. Fylkestingsvalg har nesten aldri bydd på det helt store engasjementet blant velgerne. Endel av forklaringen er nok at fylkeskommunen er en velment konstruksjon.

For å ta mitt hjemfylke, så opplever ikke folk i Kristiansand noen større tilhørighet til Farsund (som er i samme fylke) enn til Lillesand og Hovden. Den geografiske inndelingen blir tilfeldig, de politiske motsetningene likeså.

Men det viktigste er likevel hvordan rikspolitikerne stadig har uthulet lokaldemokratiet via detaljstyring og bundne økonomiske tilskudd. Da blir lett kommunestyremøtene lange og traurige, uten de store politiske linjene.

Hvorfor bry seg om et valg som ikke betyr stort likevel, tenker mange.

Fra 1991 til 1999 falt valgdeltakelsen fra 64 prosent til 57 prosent til fylkestingsvalget. Vi vedder gjerne en flaske rødvin på at den faller ytterligere i år.

PS: Gisle Handeland er fylkesordfører i Hordaland, Ragnar Kristoffersen i Akershus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere